Slovná výpoveď

poradnaporadna

Pracoval som vo firme na dobu určitú s výpovednou lehotou 3 mesiace - ochorel som a bol som nútený ostať na PN, medzi tým ma zavolali do firmy, že nech zruším PN na jeden deň a dali mi slovnú výpoveď, ja som potom nastúpil na PN znova, teraz po PN sa chcem zaevidovať na Úrade práce - a odo mňa žiadajú výpoveď. Tak som volal do firmy - kde mi povedali že mi pošlú, ale poslali len zápočet rokov - po telefonáte sme zistili, že výpoveď vlastne neexistuje a zamestnávateľ ma už odhlásil aj zo sociálnej poisťovne - výpoveď nemám doručenú nijakým spôsobom a to som bol na PN od júla tohto roku. Pracovníčka personálneho odboru povedala, že výpoveď doručí, ale ja sa chcem poradiť čo a ako ďalej - v podstate nemám rozviazaný pracovný pomer?? Pokiaľ mi nebola výpoveď poslaná a ani nijak doručená, nevznikol mi nárok na dávku v nezamestnanosti z dôvodu toho, že mi chýba jeden deň - a to ten, keď som zrušil PN na jeden deň, aby mi zamestnávateľ dal slovnú výpoveď.

Poradňa: Váš pracovný pomer stále trvá, slovná výpoveď nie je možná, takže ani nie je dôvod, prečo by ste sa po skončení PN mali hlásiť na úrade práce. Po skončení PN je potrebné vrátiť sa do práce a keď máte záujem ukončiť pracovný pomer vy, môžete podať výpoveď, vtedy Vám pracovný pomer skončí uplynutím výpovednej doby alebo sa môžete so zamestnávateľ dohodnúť na skončení pracovného pomeru dohodou. Výpoveď aj dohoda samozrejme nemôžu byť urobené so spätným dátumom a musia byť písomné.

 

Ak nechcete skončiť pracovný pomer so zamestnávateľom sám, zamestnávateľ Vám môže dať výpoveď . Ak bude doručená výpoveď , pracovný pomer so zamestnancom sa skončí až uplynutím výpovednej doby, ktorá je 2 mesiace ( 3 mesiace, ak pracovný pomer trval viac ako 5 rokov) Výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca, t.j. ak bude výpoveď doručená zamestnancovi. Zamestnancovi nie je možné dať výpoveď bez uvedenia dôvodu; k tejto téme sme písali viac v článku Výpoveď daná zamestnávateľom. Nárok na odstupné, ak Vám bude daná výpoveď z tzv. organizačných dôvodov, je Vašim zákonným nárokom.

 

Ak sa rozhodnete podpísať so zamestnávateľom dohodu o skončení pracovného pomeru, trvajte na tom, aby v dohode boli uvedené aj dôvody skončenia pracovného pomeru, a to z dôvodu neskoršieho preukázania Vášho nároku na odstupné. Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) Zákonníka práce, alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Z čitateľskej otázky sa domnievame, že zamestnávateľ sa rozhodol zrušiť prevádzku, takže výpovedným dôvodom môže byť ustanovenie § 63 ods. 1 písm. a), t.j., zrušenie časti zamestnávateľa.

 

Pokiaľ nedôjde k ukončeniu pracovného pomeru niektorých z vyššie uvedených dôvodov, Váš pracovný pomer stále a zamestnávateľ je povinný Vám prideľovať prácu. Počas doby, kedy nemôžete vykonávať prácu, lebo Vám ju zamestnávateľ neprideľuje , máte nárok na náhradu mzdy, a to z dôvodu, že vznikli tzv. prekážky v práci na strane zamestnávateľa.

 

Ak Vám zamestnávateľ nevyplatil mzdu, môžete s ním okamžite ukončiť pracovný pomer v zmysle ustanovenia § 68 a nasl. Zákonníka práce tak, ako je popísané napr. v článku Okamžité skončenie pracovného pomeru.

 

Ak zamestnávateľ dobrovoľne neuhradí mzdu, náhradu mzdu alebo odstupné, nároku sa môžete domáhať súdnou cestou, tejto téme sme sa venovali napr. v článku Nevyplatená mzda a odstupné a ako podať žalobu.  

 

28.01.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

 



Viac o téme: Poradna Pn Kariera2011 Neplatna vypoved
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy