Nevyplatenie mzdy

právna poradňaprávna poradňa

Pracujem vo firme, kde nám nevyplácajú mzdu, dnes som dostala mzdu za mesiac Máj 2010, k tomu na výplatnej listine je stále vyššia suma ako v obálke, majiteľ sa vyhovára že nemá peniaze, ale výroba neustále funguje a je čo robiť, stále sa produkuje, je to podnikateľ myslím dosť veľký pretože vlastní tlačiareň, takže sú tam miliónové stroje (hoci tvrdí že na leasing), inšpektorát práce sa veľmi do toho nestará lebo všade tvrdí že on by dal, ale nemá peniaze, poraďte,čo mám ja a ostatní robiť, sme viacerí samoživitelia a iný príjem nemáme, ja som rozvedená matka, k tomu som zistila že neplatí ani odvody.

Poradňa: Podobnou témou sme sa zaoberali v článku Nevyplatenie mzdy a náklady na súdne konanie. V prípade nevyplatenia mzdy môže zamestnanec uplatniť aj okamžité skončenie pracovného pomeru, to v prípade, ak mu zamestnávateľ nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti.

 

Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musi ho v ustanovenej lehote doručiť zamestnávteľovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod sa nesmie dodatočne meniť.

 

7.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy