Dôvody okamžitého skončenia pracovného pomeru

poradňaporadňa

Vo firme máme všetci zmluvy na minimálnu mzdu. Keď som žiadal oficiálnu mzdu, bolo mi povedané, že by som si musel do oficiálnej mzdy sám doplácať odvody. Všetko sa to udialo ústne, nie písomne. Môžem požiadať o okamžité ukončenie pracovného pomeru z tohto dôvodu?

Poradňa: Zákonník práce konkrétne vymedzuje dôvody, kedy môže zamestnanec skončiť pracovný pomer okamžite. Zamestnanec môže pracovný pomer skončiť okamžite, ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia. V tejto súvislosti je potrebné vziať do úvahy aj povinnosť zamestnávateľa preradiť zamestnanca na inú prácu zo zdravotných dôvodov. Ak k preradeniu nedôjde do 15 dní od predloženia zdravotného posudku, zamestnanec môže využiť svoje právo na okamžité skončenie pracovného pomeru.

Ďalším dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca je nevyplatenie mzdy, náhrady mzdy, cestovných náhrad, náhrady za pracovnú pohotovosť, náhrady príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časti, ani do 15 dní po uplynutí ich splatnosti.

Posledným zákonným dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca je bezprostredné ohrozenie jeho života alebo zdravia.Okamžite skončiť pracovný pomer môže aj mladistvý zamestnanec, a to aj vtedy, ak nemôže vykonávať prácu bez ohrozenia svojej morálky. Ohrozením morálky sa rozumie také konanie, pri ktorom dochádza k ohrozeniu alebo narušeniu morálnej osobnosti mladistvého zamestnanca.

Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť len do jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel, po jej uplynutí právo zamestnanca zaniká. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy vo výške priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Postup zamestnávateľa pri vyplácaní mzdy však môže byť predmetom sťažnosti na inšpektoráte práce.
19.04.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy