Problém s "nesprávnym" zaradením do pracovnej triedy, tarify...

poradnaporadna

Pracujem v detskom domove ako vychovávateľka, v NR kraji, mám ukončené vysokoškolské štúdium II.stupňa-Mgr.učiteľstvo I.stupňa ZŠ, aj ukončené 2-ročné pomaturitné štúdium špeciálnej pedagogiky a robím si I.kvalifikačnú skúšku. V platovom výmere, ktorý sa mi skoro mesačne mení, som zaradená iba do 8. platovej triedy, hoci iní vychovávatelia v iných DeD v Nitrianskom kraji, sú za rovnaké vzdelanie ohodnotení a zaradení do 11. platovej triedy. Vzťahuje sa na nás zákon č. 474/2008 a 553/2003 Z.Z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.
Chcem Vás poprosiť, či by ste mi vedeli poradiť, kam sa obrátiť na kompetentných ( OKREM ZAMESTNÁVATEĽA - ktorý sa mi k tomu celkom presne nevyjadril ) - či mám nárok, právo na tú 11. plat.triedu a či možno žiadať ROZDIEL v plat.triedach aj spätne za uplynulé mesiace?
Náš detský domov má právnu subjektivitu a neviem, či skutočne môže o zaradení do platovej triedy rozhodovať iba náš riaditeľ, alebo aj niekto "vyšší" z VÚC NR kraja ??? Lebo zákon hovorí, že riaditeľ môže zaradiť - asi je to len o jeho rozhodnutí?
Mesačne som ukrátená skoro o 200 Eur, čo teda nie je málo.

Poradňa: Na účely zákona č. 553/2003 Z.z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov („zákon“), za zamestnávateľa sa považujú:
• orgány štátnej správy, orgány alebo úrady, ktoré vykonávajú štátne záležitosti, ak ide o zamestnancov, ktorí neplnia úlohy štátneho orgánu pri vykonávaní štátnej správy alebo neplnia úlohy pri vykonávaní štátnych záležitostí v rozsahu ustanovenom osobitným predpisom
• ďalšie rozpočtové organizácie štátu, obce a vyššieho územného celku, 3)
• príspevkové organizácie štátu, obce a vyššieho územného celku 3) okrem príspevkových organizácií, ktorých objem výdavkov na mzdy, platy, služobné príjmy a ostatné osobné vyrovnania je vyšší ako príspevok z rozpočtu zriaďovateľa, Slovenského národného divadla, Slovenskej filharmónie a Štátnych lesov Tatranského národného parku,
• vyššie územné celky a obce, ak ďalej nie je ustanovené inak,
• štátne fondy
• verejné vysoké školy a štátne vysoké školy,
• Rada pre vysielanie a retransmisiu,
• Slovenský pozemkový fond,
• Slovenská akadémia vied a
• zamestnávatelia, o ktorých to ustanoví osobitný predpis.

V zmysle interných predpisov zvyčajne v týchto organizáciách vykonáva práva a povinnosti zamestnávateľa štatutárny orgán. V zmysle § 5 ods. 1 zákona, zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, zodpovednosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

V tejto súvislosti však upozorňujeme, že v zmysle § 29 ods. 4 zákona, pri poskytovaní platu zamestnancom zamestnávateľ neuplatní ustanovenia § 43 ods. 1 písm. d), § 96 ods. 3 a 5, § 118 ods. 2 a 3, § 119 ods. 2, § 120 až 124, § 127 ods. 1 až 3, § 128, § 134 a 135 Zákonníka práce. Z vyššie uvedeného vyplýva, že zamestnanec môže využiť oprávnenie podľa § 150 Zákonníka práce o inšpekcii práce a v zmysle ods. 2 tohto zákonného ustanovenia, zamestnanci, ktorí sú poškodení porušením povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov, môžu podať sťažnosť na príslušnom orgáne inšpekcie práce.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy