Dovolenka a jej čerpanie počas roka

Čerpanie dovolenky je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi aspoň 14 dní vopred. Čerpanie dovolenky je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi aspoň 14 dní vopred. Zdroj: thinkstock.com

Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Toto čerpanie dovolenky je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne, najmenej 30 dní vopred.

 

Čitateľský problém:  Koľko dní dovolenky môže zamestnávateľ nariadiť zamestnancovi v prípade, že nie je dostatok práce vo firme pre konkrétnu osobu?

Poradňa:  Čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka. Ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, zamestnávateľ môže konať samostatne.

Pri určovaní dovolenky je potrebné prihliadať na úlohy zamestnávateľa a na oprávnené záujmy zamestnanca. Ak sa dovolenka nečerpá v celku aspoň jedna časť dovolenky musí byť najmenej dva týždne, ak sa zamestnanec so zamestnávateľom nedohodne inak. 

Zákon neobmedzuje zamestnávateľa v tom, akú časť  dovolenky môže určiť konkrétnemu zamestnancovi, je však potrebné dbať na vyváženosť záujmov zamestnanca a zamestnávateľa. Čerpanie dovolenky je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi aspoň 14 dní vopred. Toto obdobie môže byť výnimočne skrátené so súhlasom zamestnanca. Zamestnávateľ nie je povinný uvádzať dôvod, pre ktorý nariaďuje konkrétnemu zamestnancovi čerpanie dovolenky.  

Z prevádzkových dôvodov môže zamestnávateľ po dohode so zástupcami zamestnancov určiť hromadné čerpanie dovolenky, a to najviac na dva týždne. Z vážnych prevádzkových dôvodov, ktoré sa zamestnancom oznámia najmenej 6 mesiacov vopred, môže byť určené hromadné čerpanie dovolenky na tri týždne.

Zamestnanci, ktorí nemôžu vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčil jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca, si môžu stanoviť čerpanie dovolenky sami. Ak zamestnávateľ neurčil čerpanie dovolenky v kalendárnom roku alebo ak zamestnanec pre prekážky v práci na strane zamestnanca nemohol čerpať dovolenku v kalendárnom roku,  zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi dovolenku tak, aby sa skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka.

Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Toto čerpanie dovolenky je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne, najmenej 30 dní vopred; uvedená lehota môže byť so súhlasom zamestnávateľa skrátená.

Čerpanie dovolenky je možné vo väčšom rozsahu aj na začiatku roka,  aj keď  v tom čase zamestnanec nesplnil podmienky vzniku nároku na jej čerpanie, ak možno predpokladať, že zamestnanec tieto podmienky splní do konca kalendárneho roka alebo do skončenia pracovného pomeru. Ak zamestnanec skončí pracovný pomer a došlo k prečerpaniu dovolenky, zamestnávateľ stratí náhradu mzdy za dovolenku, na ktorú zamestnanec stratil nárok, prípadne na ktorú mu nárok nevznikol.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dovolenka Relax Oddych Zamestnávateľ Nariadenie Čerpanie Dovolenky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy