Čo robiť, keď vám zamestnávateľ chce predĺžiť skúšobnú dobu?

poradnaporadna

Pracujem od 01.10.2010 na dobu určitú s trojmesačnou skúšobnou dobou. Zmluva je do 30.09.2011. K 31.12.2010 mi zamestnávateľ dal podpísať výpoveď a zároveň novú pracovnú zmluvu s novou skúšobnou dobou na 3 mesiace, t.j. s koncom skúšobnej doby 31.03.2011, pričom zmluva platí do 30.09.2011, čiže znovu na dobu určitú, no dobu trvania pracovného pomeru nepredĺžil do decembra 2011. Je možné mi takto predlžovať skúšobnú dobu? Je to podľa zákonníka práce v poriadku? Čo ak by som bola PN, alebo tehotná? Je možné mi dať výpoveď, keď je skúšobná doba asi v rozpore zo Zákonníkom práce?

Poradňa: V tomto prípade predpokladáme, že sa nejedná o predĺženie skúšobnej doby, pričom takéto predĺženie Zákonník práce ani neumožňuje, ale podľa popisu vyššie sa podľa nás jedná o nasledujúcu situáciu: Prvý pracovný pomer bol ukončený v skúšobnej dobe zo strany zamestnávateľa. Následne zamestnávateľ opäť uzatvoril so zamestnankyňou pracovný pomer na dobu určitú, pričom však pri tomto uzatváraní pracovného pomeru porušil Zákonník práce (§45 ods. 4), keďže skúšobnú dobu nie je možné dohodnúť v prípade opätovne uzatváraných pracovných pomerov na určitú dobu.

 

Pracovný pomer založený druhou pracovnou zmluvou je platne založený a trvá, ale dojednania o skúšobnej dobe sú neplatné, t.j. akoby bol pracovný pomer dojednaný bez skúšobnej doby. Zamestnávateľ teda nemôže opäť skončiť pracovný pomer so zamestnancom v podstate z jedného dňa na druhý ako v skúšobnej dobe. Pracovný pomer so zamestnancom môže zamestnávateľ skončiť výpoveďou z výpovedných dôvodov podľa § 63 Zákonníka práce, pričom pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. K skončeniu pracovného pomeru dojednaného na dobu určitú dochádza uplynutím doby, na ktorú bol dojednaný, v tomto prípade do 30.9.2011.

 

02.02.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Pracovny pomer na dobu urcitu Skusobna doba
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy