Podnikatelia: Prostredie na podnikanie zostane nepriaznivé

Slovenskí podnikatelia hodnotili podnikateľské prostredie.Slovenskí podnikatelia hodnotili podnikateľské prostredie. Zdroj: photl.com

Podnikateľské prostredie na Slovensku sa v tomto roku nezmení alebo zostane nepriaznivé. Priaznivú situáciu očakáva iba 6 percent slovenských podnikateľov.

Podnikateľské prostredie na Slovensku v roku 2013 bolo podľa 56 % podnikateľov nepriaznivé, 2 % ho považovali za priaznivé a 42 % si myslí, že zostalo na úrovni roka 2012. Horšie bolo podnikateľské prostredie hodnotené len v roku 2009, ktorý bol rokom vyvrcholenia hospodárskej krízy. Vyplýva to z ekonomického prieskumu, ktorý medzi svojimi členmi realizovala Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK).

V prognóze na tento rok očakávajú účastníci prieskumu len mierne zlepšenie podmienok na podnikanie, keď len 6 % respondentov predpokladá, že podnikateľské prostredie bude priaznivé. Celkove 37 % podnikateľov očakáva, že prostredie zostane nepriaznivé a až 58 % uviedlo, že podnikateľského prostredie sa nezmení.

SOPK spolu s výsledkami ekonomického prieskumu predstavuje už 17 rokov vždy v januári ako jediná podnikateľská inštitúcia na Slovensku vlastnú prognózu vývoja ekonomiky v začínajúcom sa roku.

"Z tej najnovšej vyplýva, že ekonomika Slovenska by mala zaznamenať prvý raz výraznejší pozitívny nárast za posledné roky od vypuknutia krízy. Celkový pozitívny vývoj by mal byť dôsledkom zvýšenia domáceho a zahraničného dopytu, nárastu zamestnanosti a nízkej inflácie. Predpokladom pre takýto scenár vývoja je však i dostatočne kvalitné podnikateľské prostredie, ktoré motivuje podnikateľské subjekty k výkonu činnosti."

Viac o téme: Domáce Podnikateľ Podnikatelia Prostredie Podnikateľské
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy