SZČO: Nezabudnite na zmenu odvodov a ďalšie povinnosti

Živnostníkov čaká zvyšovanie odvodov nielen v januári, ale aj od júla.Živnostníkov čaká zvyšovanie odvodov nielen v januári, ale aj od júla. Zdroj: photl.com

Pre živnostníkov sa od nového roka zvyšujú zdravotné a sociálne odvody. Do konca marca je potrebné zaplatiť daň z príjmu a od 1. júla sa mení výpočet vymeriavacieho základu. Odvody v tomto mesiaci opäť porastú smerom nahor.

Od 1. januára 2014 sa samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) menia preddavky na zdravotné aj sociálne poistenie. Tie si musia nanovo vypočítať a uhradiť do najbližšieho splatného termínu, ktorý sa posúva z 8. februára (sobota) na pondelok 10. februára. Živnostníci by si nemali zabudnúť zmeniť trvalé príkazy v banke.

Január patrí každoročne medzi mesiace, kedy sa zvyšuje minimálny vymeriavací základ pre odvody. Tento rok stúpol zo sumy 393 eur na 402,50 eura, čím stúpol aj strop pre odvody z 3930 eur na 4025 eur. Zároveň sa znižuje koeficient na určenie vymeriavacieho základu pre odvody z 1,9 na 1,6. Čo znamená, že odvody sa budú platiť z vyššej sumy. Od roku 2015 sa však živnostníci musia pripraviť aj na ďalšie zvyšovanie odvodov. Koeficient na ich výpočet sa zníži na 1,486.

Kým v roku 2013 boli minimálne sociálne odvody do Sociálnej poisťovne 130,27 eur, v tomto roku sa zvýšili na 133,42 eur kvôli zmene minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu. Maximálne sociálne odvody sú určené vo výške 1334,28 eura mesačne. S účinnosťou od 1. júla 2014 sa už status samostatne zárobkovo činnej osoby na účely sociálneho poistenia nebude posudzovať v závislosti od registrácie u správcu dane, ale len od dosahovania príjmov z výkonu samostatnej zárobkovej činnosti v posudzovanom kalendárnom roku (2013). Podmienka dovŕšenia 18 rokov veku na účely statusu samostatne zárobkovo činnej osoby zostáva zachovaná. Z postavenia samostatne zárobkovo činnej osoby zostávajú naďalej vyňaté fyzické osoby, ktoré vykonávajú osobnú asistenciu fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím, fyzické osoby ktoré dosahujú príjmy z prenájmu nehnuteľností, resp. fyzické osoby, ktoré dosahujú pasívne príjmy autorov a umelcov.

Od januára sa zmenila aj výška odvodov na zdravotné poistenie. Minimálne zdravotné odvody v minulom roku boli 55,02 eura, tento rok sa zvýšili na 56,35 eura. Zdravotné preddavky sa vypočítajú zo základu dane z príjmov z podnikania (živnosti) za rok 2012, ku ktorým sa pripočíta zaplatené sociálne a zdravotné poistenie a čiastka sa vydelí koeficientom 1,6. Týmto spôsobom získate výšku ročného vymeriavacieho základu, od ktorého sa vydelí počet mesiacov podnikania a získa sa výška mesačného vymeriavacieho základu. Tá sa následne vydelí 14 percentami, čím sa dosiahne minimálna výška preddavku na zdravotné poistenie. Minimálna výška preddavku na zdravotné poistenie je 56,35 eur.

Odvody do Sociálnej poisťovne

Sadzba: 33,15 %
Minimálne odvody: 133,42 eura

Odvody do zdravotnej poisťovne

Sadzba: 14 %
Minimálne odvody: 56,35 eura

Ďalšie povinnosti živnostníkov v tomto roku

Marec: Daňové priznanie

Povinnosť podávať daňové priznanie majú živnostníci, ak ich celkový hrubý príjem za rok 2013 prekročil sumu 4830 eur. Daňové priznanie za rok 2013 je potrebné odovzdať na príslušný daňový úrad do 31. marca 2014 (pondelok). Tlačivá daňového priznania na daň z príjmu fyzických osôb (typ A a B) a tiež na daň z príjmu právnických osôb budú pre verejnosť k dispozícií v druhej polovici januára. V elektronickej podobe je ich možné stiahnuť na portáli finančnej správy.  Ak príjem SZČO bol za minulý rok menší ako suma 4830 eur je potrebné posúdiť zánik povinného sociálneho poistenia.

Júl: Nová úprava určenia vymeriavacieho základu

Vymeriavací základ sa od 1. júla 2014 nebude deliť počtom mesiacov vykonávania činnosti, ale vždy sa bude deliť dvanástimi. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení. Výpočet bude nasledovný: Čiastkový základ dane, neznížený o základné poistné na povinné verejné zdravotné poistenie a poistné na povinné sociálne poistenie SZČO sa vydelí koeficientom 1,6 a počtom mesiacov (12).

 

Viac o téme: Podnikateľ Osoba SZČO Zárobkovo Činná Samostate
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: Sociálna poisťovňa; TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy