20 najabsurdnejších vecí, ktoré si podnikatelia dávajú do nákladov

Americkí podnikatelia si do daňových výdavkov dávajú aj reprezentatívne obedy s klientmi.Americkí podnikatelia si do daňových výdavkov dávajú aj reprezentatívne obedy s klientmi. Zdroj: photl.com

Obed s obchodným partnerom, dovolenka s rodinou, nákup golfových palíc. Aj takéto netradičné výdavky si odpisujú americkí podnikatelia.

Slovenskí podnikatelia si už od januára môžu odovzdávať daňové priznania za rok 2013. Na jeho odovzdanie majú ešte viac ako dva mesiace. Posledný jeho podania daňového priznania pre fyzické a právnické osoby pripadá tento rok na pondelok 31. marca.

Fyzické a právnické osoby platia odlišnú sadzbu dane. Zatiaľ čo fyzické osoby, kam patria aj živnostníci, majú 19 percentnú daň z príjmu, právnické osoby platia tzv. korporátnu daň, ktorá sa od januára 2014 znížila z 23 percent na 22 percent.

Tento rok však živnostníci zaplatia vyššie dane. Ide o všetkých živnostníkov, ktorí si doteraz uplatňovali paušálne výdavky vo výške 40 percent z dosiahnutých príjmov. Po novom si budú môcť uplatniť výdavky iba do výšky 420 eur za mesiac. Do tejto „postihnutej“ skupiny patria fyzické osoby, ktoré podnikajú v oblastiach, pri ktorých si  nemôžu uplatniť skutočné výdavky. Sú to napríklad ľudia z reklamnej oblasti, umelci, programátori, novinári alebo obchodní zástupcovia, ktorí pracujú na živnosť.

Ak však niektorí živnostníci uvažujú o založení eseročky kvôli možnosti uplatniť si vyššie skutočné výdavky z podnikania, daňoví kontrolóri zvyknú uznať výdavky bez ohľadu na to, v čom živnostník alebo eseročka podniká. Na Slovensku si podnikatelia najčastejšie uplatňujú výdavky na telefón, internet, tlačiareň, nájomné za kancelárske priestory, drobné kancelárske výdavky, benzín a stravné. Ak je však eseročka platcom DPH, má právo aj na odpočet DPH.

Daňová kontrola však neuznáva viaceré výdavky podnikateľov, ktoré si do daňového priznania dávajú z nevedomosti. Ide o výdavky, ktoré slúžia iba na osobnú spotrebu, dary pre obchodných partnerov alebo ich pohostenie. Daňovým výdavkom napríklad nie je odev. Iný prípad nastáva pri remeselníkoch, ktorí si môžu dať pracovný odev do výdavkov.

Americkí podnikatelia si v daňovom priznaní uplatňujú výdavky, ktoré by im na Slovensku určite neprešli. Spoločnosť, ktorá sa zaoberá vyhľadávaním a výberom zamestnancov Robert Half Management Recources, uskutočnila prieskum, aby zistila, čo všetko si dávajú americkí podnikatelia do výdavkov.

20 najabsurdnejších daňových výdavkov amerických podnikateľov:

  1. Kozmetická chirurgia
  2. Lístky do lotérie
  3. Krmivo pre domáce zvieratá
  4. Dovolenka s rodinou
  5. Poplatky za mýto
  6. Vstupenky do kina
  7. Potraviny
  8. Cigarety
  9. Náklady za hranie golfu s partnermi
  10. Náklady na kúpu reprezentatívneho obleku
  11. Ponožky
  12. Toaletný papier
  13. Obed pre zamestnancov
  14. Golfové palice
  15. Pracovné obedy s klientmi
  16. Kvety pre ženu
  17. Náklady spojené s rodinnou oslavou
  18. Večera pri príležitosti oslavy výročia svadby
  19. Konzola na videohry
  20. Pobyt v kúpeľoch
Viac o téme: Výdavky Podnikanie Priznanie Podnikatelia Daňové Náklady Paušálne Skutočné Podknikateľ
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: businessinsider.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy