Z hobby do biznisu. Riskantný šport s potenciálom

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Rozmýšľate nad tým, že sa budete živiť svojim koníčkom? Odpovedajte si na pár otázok pred uskutočnením vášho rozhodnutia zmeniť príjemnú záľubu v povolanie.

Už ste niekedy rozmýšľali nad tým, čo vymyslieť, aby ste z vašej záľuby mohli profitovať? Samozrejme, že nie všetky osobné záujmy môžu byť "pretavené" do podnikateľského zámeru. Ale ak vyrábate zaujímavé produkty alebo viete ponúknuť cenné služby, vaša záľuba sa môže stať vašim hlavným zamestnaním.

 

Ako povedal americký spisovateľ a historik David McCullough:

„Skutočný úspech nájdeš vo svojom spôsobe života, t.j. v práci ktorú miluješ.“

Preto predtým, než začnete uvažovať nad vlastným podnikaním, postavte si otázku, či aj naďalej bude váš koníček pre vás pôžitkom a teda budete ho vykonávať s radosťou. Nezabúdajte na jednu skutočnosť. Dennodenné vykonávanie vašej obľúbenej činnosti môže stratiť na svojej iskre a zo dňa na deň sa hobby stáva pre váš fuškou.

„Ste ochotný obetovať svoje záujmy na úkor obchodných vyhliadok?“

Ak sa už raz rozhodnete zmeniť koníček na podnikanie, vedzte, že sa uberáte o každodennú činnosť, ktorú ste predtým vykonávali s radosťou. Pre tento dôvod si preto dôkladne zvážte svoje ďalšie kroky, aby ste nestratili pevnú pôdu pod nohami. Podnikanie neberte na ľahkú váhu.

Pár krokov pred rozbehnutím podnikania:

  1. Upresnite si presné portfólium vašich produktov alebo služieb.
  2. Preskúmajte konkurenciu vo vašom okolí a porozmýšľajte o potencionálnych klientoch. Stačí ak nájdete menšiu „dieru“ na trhu, je to pre vás dobrý krok k úspechu.
  3. Rozhliadnite sa vo svojom okolí, kto z vašich kamarátov či známych podniká a neváhajte sa na neho obrátiť. Môže vám poskytnúť cenné rady, ako rozbehnúť podnikanie alebo váš zaujímavý start-up projekt.

Majiteľ obchodu s chovateľskými potrebami Peter radí:

„Tip, ktorý by som dal všetkým začínajúcim podnikateľom, ktorí chcú premeniť svoje hobby v podnikanie je, aby na začiatku podnikania dali o sebe vedieť, bez toho aby minuli peniaze. V dnešnej dobe existuje viacero bezplatných spôsobov, ako sa zviditeľniť. Najlepším spôsobom je komunikačný kanál medzi rodinou a kamarátmi, zavesením informácie na nástenku v bytovke, v obchode, či na rôznych webových fórach. Na začiatku určite neutrácajte peniaze za letáky, ale dajte si vytvoriť webstránku, prostredníctvom ktorej vás môžu kontaktovať potencionálni klienti.“

Na začiatku každého podnikania neutrácajte peniaze na rozbeh podnikania. Preto je dôležité minimalizovať vstupné náklady, či už budete ponúkať tovar alebo služby.

Budovanie biznisu
Nemusíte byť žiaden marketér alebo analytik, aby ste si dokázali zostaviť svoj podnikateľský plán. Preto na začiatku podnikania si zodpovedajte na tieto otázky:

  1. Čo budem predávať?
  2. Za koľko budete predávať produkty?
  3. Aké sú predpokladané tržby a náklady?
  4. Aká je moja finančná prognóza? (V prípade, ak sa ocitnete vo finančnej kríze, máte prichystaný záložný plán?)

Hlavným cieľom podnikateľského plánu je naformulovať vašu obchodnú stratégiu. V prípade, že sa rozhodnete požiadať banku o podnikateľskú pôžičku, aj tá si môže od vás vyžiadať váš plán. Nebudete ho preto potrebovať iba pre seba.

Máte strach z toho, že by ste neuspeli alebo by vám chýbala finančná istota? Ak ešte nie ste pripravený „skočiť“ do podnikania, skúste na začiatok začať ponúkať svoje produkty rodine a priateľom. Z takéhoto malého podnikania sa môže neskôr  rozvinúť ideálna príležitosť na otestovanie vašich produktov a ich životaschopnosť. Vašou vytrvalosťou sa tak môžete nakoniec dopracovať k zmene vášho hobby do rozbehnutia prosperujúceho podniku.

Nezabudnite na ďalšie dôležité prvky v podnikaní:

  1. Marketing – sociálne médiá a free marketing sú jedným z voľne dostupných prostriedkov na šírenie reklamy zadarmo. Potrebuje však na to iba váš čas.
  2. Internet – je nevyhnutným nástrojom pre malé a stredné podnikanie. Nezabudnite si prepojiť vašu webstránku so sociálnymi médiami.

Rada na záver
Ak máte niečo, čo môžete ponúknuť ľuďom a čo potrebujú a zároveň máte vášeň a zmysel pre rozvoj vlastnej osobnosti v podnikaní, určite máte vhodný potenciál, aby ste premenili svoje hobby v biznis. Buďte obozretný a prijmite všetky potrebné opatrenia pred začatím biznisu.

Viac o téme: Hobby Biznis Podnikanie Plan Business
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: ami, jobsandcareersmag.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy