Pracovný pomer alebo živnosť?

poradnaporadna

Rád by som sa informoval, ako môže zamestnávateľ donútiť zamestnanca zmeniť pracovný pomer z TPP na SZČO. Nastúpil som do zamestnania v III/2004, pracovnú zmluvu mám na dobu neurčitú ako zamestnanec na TPP. V súčasnej dobe zamestnávateľ uvažuje nad tým, ze by zamestnanci prešli z TPP na formu SZČO.

Poradňa: Zamestnávateľ nemôže zamestnanca donútiť, aby pre neho vykonával prácu na základe živnostenského alebo iného oprávnenia. Medzi zamestnancom a zamestnávateľom je uzatvorený pracovný pomer a pokiaľ má zamestnávateľ záujem „zmeniť“ pracovnoprávny vzťah so zamestnancom na prácu vykonávanú živnostníkom, mal by najprv ukončiť existujúci pracovný pomer (zákon nezakazuje ani súbežné vykonávanie práce v pracovnom pomere a existenciu živnostenského oprávnenia). Pracovný pomer uzatvorený podľa Zákonníka práce je možné ukončiť iba z určitých v zákone uvedených dôvodov.

 

V pracovnoprávnom vzťahu platí, že zamestnanec vykonáva pre zamestnávateľa závislú prácu. Závislá práca je vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca a jedná sa výlučne o osobný výkon práce zamestnanca pre zamestnávateľa, podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, za mzdu alebo odmenu, v pracovnom čase, na náklady zamestnávateľa, jeho výrobnými prostriedkami a na zodpovednosť zamestnávateľa a ide o výkon práce, ktorá pozostáva prevažne z opakovania určených činností.

 

V praxi sa často vyskytujú prípady, kedy zamestnanci na podnet zamestnávateľa zmenili svoj pracovnoprávny vzťah, ale v skutočnosti tieto osoby naďalej vykonávali tú istú závislú prácu. Takýmto spôsobom sa zamestnanci formálne zmenili na samostatne zárobkovo činné osoby, čím zamestnávateľ preniesol mnohé svoje odvodové povinnosti na svojich bývalých zamestnancov a tí prestali požívať ochranu zamestnancov, ktorú im priznáva Zákonník práce. Z bývalých zamestnancov sa tak stali podnikatelia a to aj napriek skutočnosti, že ich činnosť nespĺňala základné charakteristické znaky podnikania. V zmysle platných ustanovení Obchodného zákonníka podnikaním je sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku. Podnikatelia sú zapísaní najčastejšie v v živnostenskom alebo obchodnom registri.

 

Výber správnej formy zmluvy pre ten – ktorý výkon práce treba posudzovať podľa obsahu vykonávanej práce. Ak má práca základné črty závislej práce, na výkon takejto práce musí zamestnávateľ so zamestnancom uzavrieť pracovnoprávny vzťah. Ak vykonávaná práca nemá znaky závislej práce, zamestnávateľ môže dojednať niektorú so zmlúv podľa Obchodného alebo Občianskeho zákonníka.

 

Ak zamestnávateľ chce zmeniť existujúci pracovnoprávny vzťah so zamestnancom, nemožno tak urobiť, pokiaľ sa jedná o závislú prácu. Súčasne osoba, ktorá má prácu vykonávať, musí mať status podnikateľa a oprávnenie na podnikanie v potrebnom rozsahu. Zamestnávateľ a podnikateľ (bývalý zamestnanec) v takom prípade môžu dojednať niektorú zo zmlúv podľa Obchodného alebo Občianskeho zákonníka.

 

18.11.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Poradna Kariera2011 1.9. Zivnost tpp
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy