Podnikatelia v Amerike sú optimistickejší. Porastú aj platy

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Tržby amerických maloobchodníkov stabilne rastú a manažéri predpovedajú rast platov vo svojich firmách.

Americkí podnikatelia sú optimistickejší a očakávajú, že výkon najväčšej svetovej ekonomiky v tomto roku stúpne viac, ako predpovedali ešte pred tromi mesiacmi. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Národnej asociácie podnikových ekonómov, ktorý dnes zverejnila agentúra RTTNews.

Podľa výsledkov ankety až 50 % z opýtaných najnovšie očakáva, že hrubý domáci produkt Spojených štátov sa tento rok zvýši od 2 do 4 %. Na porovnanie, pri predchádzajúcom prieskume očakávalo takúto expanziu len 36 % respondentov.

Zároveň sa znížil počet tých, ktorí predpovedali slabý rast HDP, alebo dokonca jeho pokles v roku 2013, a to na 50 % z októbrových 65 %.

Timothy Gill, predseda divízie prieskumu NABE v tejto súvislosti pripomína, že tržby amerických maloobchodníkov stabilne rastú, a to aj napriek neistote v otázke dlhodobého zvýšenia dlhového stropu USA.

Aj počet respondentov, ktorí potvrdili, že v poslednom kvartáli 2012 zamestnanosť v ich firmách vzrástla, mierne stúpol na 25 %.

Pozitívnou správou tiež je, že sa zlepšili vyhliadky na ďalšie zvýšenie zamestnanosti na 22 % z 11 % v októbri 2012. A zvýšil sa aj počet manažérov, ktorí predpovedajú rast platov vo svojich firmách, a to na 34 % z októbrových 13 %.

Americký pracovný trh sa oživil
Americký súkromný sektor vytvoril v januári 192.000 pracovných miest, viac než predpokladali ekonómovia, čo signalizuje oživenie na americkom trhu práce. Uviedla to v najnovšej správe spoločnosť ADP.

Ekonómovia počítali s vytvorením zhruba 165.000 nových pracovných miest v súkromnom sektore. Spoločnosť zároveň revidovala počet novovytvorených pracovných miest za december, a to smerom nadol, keď namiesto pôvodne uvádzaných 215.000 pozícií vytvoril súkromný sektor v poslednom mesiaci minulého roka len 185.000 nových pracovných miest.

Podľa ADP najviac nových pozícií vytvorili v januári firmy s menej než 50 zamestnancami, a to 115.000 miest. Naopak, veľké podniky s počtom zamestnancov nad 500 okolo 2000 pracovných miest zrušili.
 

Viac o téme: Ekonomika Amerika Platy Zahraničie Podnikatelia Miesta Pracovné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy