Najlepšie pracoviská pre rok 2013: Facebook potvrdil prvenstvo

Facebook potvrdil prvenstvo v rebríčku najlepších pracovísk v roku 2013.Facebook potvrdil prvenstvo v rebríčku najlepších pracovísk v roku 2013. Zdroj: TASR

Pracovná agentúra Glassdoor zverejnila rebríček 50-tich najlepších pracovísk. Výhercovia získali ocenenia na základe hodnotenia samotných pracovníkov spoločností. Prečítajte si, čo presvedčilo zamestnancov Facebooku, aby vyzdvihli svojho zamestnávateľa.

Gigant medzi sociálnymi médiami známy pre svoju bezstarostnú kultúru a firemné benefity, spoločnosť Facebook, bola menovaná za firmu s najlepším pracovným miestom pre rok 2013.

Agentúra Glasssdoor nie je jediná, ktorá zostavila rebríček top pracovísk, avšak na rozdiel od ostatných sa riadila iba anonymným hodnotením samotných zamestnancov jednotlivých spoločností.

Prieskumu sa zúčastnilo pol milióna zamestnancov, ktorí pracujú nielen v Amerike, ale aj na celom svete. Do prieskumu sa mohli zapojiť všetci od 24. novembra 2011 do 13. novembra 2012. Zamestnanci mali zodpovedať na osemnásť otázok, ktoré sa týkali spokojnosti zamestnancov, kariérnych príležitostí, odmeňovaní, firemných benefitov, rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom, spokojnosti s vrcholovým manažmentom, firemnou kultúrou a jej hodnotami.

„Výber zamestnávateľa je jedným z najstresujúcejších rozhodnutí človeka, pretože sám môže rozhodnúť o smerovaní jeho kariéry,“ hovorí hovorca agentúry Glassdoor Samantha Zupan.

Byť uznávaným zamestnávateľom a získať titul „Najlepšie pracovisko“ nie je malé ocenenie. Spoločnosti, ktoré sa umiestnili v prvej päťdesiatke sú určite poctené a je to odrazom ich záväzku k zamestnancom, aby pre nich vytvárali pozitívne a príjemné pracovné prostredie.

Spoločnosť Facebook získala prvenstvo už po druhý krát. Hodnotenie spoločnosti sa vyšplhalo až na 4,7 z 5 možných získaných bodov. Sociálna sieť získala vysoké ocenenie „Employees´Choice Awards“ aj v roku 2011. Svojim zamestnancom ponúka výhody a firemné benefity, ktoré im poskytujú rovnováhu medzi prácou a súkromným životom. Spoločnosť prepláca zamestnancom dovolenku, poskytuje im zdarma potraviny a dopravu, jednorazový poplatok 4-tisíc dolárov pre nových rodičov, možnosť využiť čistiareň, deň na zdravotnú starostlivosť a službu na spracovanie fotografií. Samotní zamestnávatelia považujú za výhodu práce v spoločnosti aj možnosť ovplyvňovať životy miliardy ľudí a cena si dôveru k ich generálnemu riaditeľovi Markovi Zuckerbergovi.

Ako povedal viceprezident pre ľudské zdroje Lori Goler zo spoločnosti Facebook, spoločnosť sa snaží, aby každý jeden zamestnanec mal vplyv na svoju prácu a aby každý mohol robiť to, čo ho baví.

„Získaním prvenstva v ocenení najlepšie pracovisko je dôkazom o tom, že sa oplatilo tvrdo budovať kultúru v spoločnosti,“ povedal Goler.

Na druhom mieste v rebríčku najlepších pracovísk, s hodnotením 4,5 bodov, sa umiestnila medzinárodná poradenská spoločnosť McKinsey & Company. Tá rieši pre svojich klientov otázky predovšetkým v oblasti stratégií, fúzií, akvizícií, reorganizácií, optimalizácií a informačných technológií. Po celom svete má spoločnosť sieť okolo 9-tisíc poradcov v 101 lokalitách. Spoločnosť najíma do svojich kruhov ľudí s potenciálom stať sa lídrom, ľudí s vlastnou integritou, schopných analyticky myslieť, tvoriť a pracovať s ľuďmi na všetkých úrovniach v organizácii. McKinsey & Company sa snaží poskytovať pre svojich zamestnancov aj bezkonkurenčnú možnosť kariérnych príležitostí.

„McKinsey pokračuje na zlepšovaní, aby sa do piatych rokoch stal zamestnávateľom s najvyšším hodnotením,“ hovorí hovorca agentúry Glassdoor Samantha Zupan.

Trojicu najlepších pracovísk uzatvára spoločnosť zo San Francisca Riverbed Technology, z hodnotením 4,5. Ide o najrýchlejšie rastúcu spoločnosť, kde sa senior manažéri zaviazali ku transparentnosti a k vytváraniu „zábavných udalostí“, ktoré podporujú činnosť rodín.

Medzi ocenenými spoločnosti nechýbali veľké medzinárodné IT firmy ako Google, Apple, Intel Corporation, sociálna  sieť LinkedIn,  či spoločnosti Ikea a MasterCard.

„Dôležité je uvedomiť si, že každá spoločnosť je jedinečná a čo funguje pre jednu spoločnosť, aby si získala a udržala talenty pre firmu, nemusí fungovať pre druhú spoločnosť,“ vysvetľuje zákon fungovania v spoločnostiach Samantha Zupan.

Top 10 spoločností s titulom "Najlepšie pracovisko 2013" a ich hodnotenie:

  1. Facebook – 4,7
  2. McKinsey&Company – 4,5
  3. Riverbed – 4,5
  4. Bain & Company – 4,5
  5. MD Anderson Cancer Center – 4,3
  6. Google – 4,3
  7. Edelman – 4,3
  8. National Instruments – 4,3
  9. IN-N-OUT Burger – 4,2
  10. BCG – 4,2

Pozrite si rebríček 50-tich spoločností, ktoré sa umiestnili v rebríčku najlepších pracovísk.

Viac o téme: Rebríček Top Facebook Miesta Pracovné 2013 Pracoviská
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, ami, Zdroj: Forbes

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy