Nové rekordy v nezamestnanosti má Španielsko a Grécko

Španielsko a Grécko stále vedá v rebríčku najvyššej nezamestnanosti.Španielsko a Grécko stále vedá v rebríčku najvyššej nezamestnanosti. Zdroj: photl.com

Nezamestnanosť v Španielsku vyskočila na rekordných 26,02 %. Rekord hlási aj Grécko. V Česku aj v Poľsku sa miera nezamestnanosti taktiež zvýšila. Jedine v Británii klesla nezamestnanosť na najnižšiu úroveň za posledné obdobie.

Nezamestnanosť v Španielsku dosiahla vlani v poslednom kvartáli nový rekord. Hlavnou príčinou sú rozsiahle rozpočtové škrty vlády premiéra Mariana Rajoya.

Počet nezamestnaných dosiahol 6 miliónov a miera nezamestnanosti vzrástla na 26,02 % z 25,01 % v 3. štvrťroku 2012, uviedol španielsky štatistický úrad. To bolo v súlade s očakávaniami ekonómov, ktorých oslovila agentúra Bloomberg.

V Španielsku aktuálne žije tretina nezamestnaných eurozóny. Miera nezamestnanosti je najvyššia minimálne od roku 1976, keď sa po smrti diktátora Francisca Franca vydala krajina na cestu k demokracii.

Podľa oficiálnych prognóz by štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny mala klesnúť aj tento rok.

"Vládna predpoveď, ktorá počíta s 0,5-% poklesom v tomto roku, sa už zdá príliš optimistická," uviedol hlavný ekonóm Capital Economics Jonathan Loynes. Dodal, že jeho spoločnosť očakáva až 2,5-% pokles.

Medzinárodný menový fond v stredu zhoršil svoju prognózu vývoja španielskej ekonomiky. Podľa fondu hrubý domáci produkt krajiny tento rok klesne o 1,5 %, a nie o 1,4 %, ako predpovedal v októbri 2012.

Grécko hlási 26,8 % nezamestnaných
Miera nezamestnanosti v Grécku sa vlani v októbri znova zvýšila na novú rekordnú úroveň v dôsledku prehlbujúcej sa recesie, ktorá zhoršuje situáciu na trhu práce.

Z najnovších údajov Helénskeho štatistického úradu vyplýva, že sezónne očistená miera nezamestnanosti v krajine v októbri 2012 vzrástla na 26,8 % z revidovaných 26,2 % v predchádzajúcom mesiaci. Nezamestnanosť medzi mladými ľuďmi vo veku od 15 do 24 rokov v sledovanom mesiaci sa zvýšila na 56,6 % zo septembrových 56,4 %.
Celkovo bolo na konci októbra 2012 v Grécku bez práce 134 milióna ľudí, čo je o 37,7 % viac ako v rovnakom mesiaci 2011. A zároveň miera zamestnanosti v zadlženej krajine vlani v októbri klesla medziročne o 7,8 %.

Nezamestnanosť v Británii klesla na najnižšiu úroveň
Nezamestnanosť v Británii klesla na najnižšiu úroveň za 18 mesiacov, čo znížilo tlak na britskú centrálnu banku, aby naliala do ekonomiky ďalšie peniaze. A počet zamestnaných dosiahol ďalšie rekordné maximum.

Miera nezamestnanosti sa v trojmesačnom období od septembra do konca novembra znížila na 7,7 % zo 7,8 % v predchádzajúcich troch mesiacoch, uviedol britský štatistický úrad. Počet ľudí bez práce klesol o 37.000 na 2,49 milióna. A počet zamestnaných ľudí sa zvýšil na 29,7 milióna.

Separátna správa štatistického úradu ukázala, že počet ľudí žiadajúcich o podporu v nezamestnanosti v decembri prekvapivo klesol o 12-tisíc na 1,56 milióna. Ekonómovia očakávali jeho nárast o 500.

Miera nezamestnanosti v ČR vzrástla
Situácia na českom trhu práce sa v závere minulého roka rýchlo zhoršila. Miera nezamestnanosti v krajine v decembri stúpla na 9,4 % z novembrových 8,7 %, konštatujú na svojej internetovej stránke české noviny Mladá fronta Dnes s odvolaním sa na najnovšie údaje ministerstva práce.

Podľa štatistík, v evidencii českých úradov pribudlo v decembri takmer 40.000 nezamestnaných a na pracovnom trhu ubudla zhruba desatina voľných miest.

"Miera registrovanej nezamestnanosti bohužiaľ v decembri opäť nepríjemne prekvapila, keď vzrástla na 9,4 %. Za týmto nárastom stáli jednak sezónne faktory, ale tiež slabá ekonomika. Česká ekonomika sa už rok potáca v recesii a vývoj na trhu práce tomu zodpovedá," citujú noviny analytika Raiffeisenbank Václava Franča.

V Česku je aktuálne bez práce 545.311 ľudí, čo je o 36.813 viac ako na konci novembra. Miera nezamestnanosti je podľa hlavného ekonóma UniCredit Bank Slovakia Pavla Sobíška na najvyššej úrovni od marca 2011. Podľa neho sa však nedá hovoriť o prekvapujúcom vývoji.

"Decembrový prírastok sa zásadne nelíši od minulých rokov a v prevažnej miere za ním stojí obvyklé ukončenie sezónnych prác," pripomína.

Na pracovnom trhu v ČR bolo na konci decembra voľných 34.893 miest, čo je takmer o 4000 menej ako v novembri. O jedno ponúkané miesto teda súperí približne 16 ľudí. Väčšina z ponúkaných pozícií je pritom pre špecialistov a menej kvalifikovaní ľudia sa o ne nemôžu uchádzať.

Ďalší vývoj nezamestnanosti nebude podľa analytikov príliš priaznivý. Recesia sa totiž na trhu práce zvyčajne odrazí s určitým oneskorením a v Česku sa tak ešte v plnej miere do čísel nepremietla.

"Čo sa týka tohto roka, sme pesimistami a odhadujeme priemernú mieru nezamestnanosti 9,2 %," dodal Sobíšek.

Nezamestnanosť v Poľsku vzrástla na 13,4 %
Miera nezamestnanosti v Poľsku vzrástla v decembri na 13,4 % z 12,9-% úrovne v novembri. Dôvodom je spomaľovanie rastu ekonomiky a strata sezónnych prác.

Poľský štatistický úrad dnes oznámil, že počet registrovaných nezamestnaných dosiahol približne 2,14 milióna, pričom v nasledujúcom období sa počíta s ďalším rastom.

Nezamestnanosť v Poľsku sa zvykne v zimných mesiacoch zvyšovať, keďže nízke teploty obmedzujú pracovné možnosti v niektorých sektoroch. Navyše, poľskú ekonomiku začína dobiehať dlhová kríza v eurozóne a očakáva sa, že rast hospodárstva dosiahne tento rok len 1,5 %. Za rok 2012 vzrástla poľská ekonomika podľa odhadov o 2,3 % a v roku 2011 zaznamenala rast o 4,3 %.

Viac o téme: Spanielsko Česko Nezamestnanosť Grécko Zahraničné Poľsko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy