Slovensko bojuje s vysokou mierou nezamestnanosti v EÚ

Za prudkým rastom nezamestnanosti na Slovensku je pokles produkcie.Za prudkým rastom nezamestnanosti na Slovensku je pokles produkcie. Zdroj: photl.com

Miera nezamestnanosti na Slovensku začala mierne klesať v roku 2010, kedy sa dostala tesne pod päťnásť percent. Vtedy sa však domáca ekonomika začala oživovať. Dnes máme opäť alarmujúce číslo, blížiace sa k 15 percentám.

Miera nezamestnanosti na Slovensku bola na konci novembra 2012 piata najvyššia v rámci Európskej únie. Podľa údajov Eurostatu dosiahla 14,5 %.

 

 

"Neprekvapí, že na čele rebríčka krajín s najvyššou mierou nezamestnanosti nájdeme zoradené krajiny, ktoré zápasia s dlhovou krízou – Španielsko, Grécko, Portugalsko a Írsko," informoval Ľubomír Koršňák z UniCredit Bank Slovakia.

Nárast nezamestnanosti na Slovensku od konca roku 2007 vo výške 4 percentuálnych bodov je podľa Koršňáka porovnateľný s rastom priemernej nezamestnanosti v EÚ, ktorá sa zvýšila o 3,8 percentuálneho bodu. A to aj napriek tomu, že slovenská ekonomika po počiatočnom poklese veľmi rýchlo dobehla predkrízové úrovne. V období od konca roku 2007 bola pritom po Poľsku a Malte treťou najrýchlejšie rastúcou ekonomikou EÚ.

Na rozdiel od niektorých krajín EÚ, trh práce na Slovensku v úvode krízy pomerne rýchlo reagoval na pokles produkcie, čo sa prejavilo na prudkom raste nezamestnanosti. Tá kulminovala začiatkom roka 2010 na úrovniach tesne pod 15 %. Následne nezamestnanosť začala mierne klesať, ťahaná oživením domácej ekonomiky.

"Tento pokles trval až do marca tohto roka, keď nezamestnanosť dosiahla úroveň 13,6 %. Spomalenie ekonomického rastu a v závere minulého roka pravdepodobne aj pripravované zmeny Zákonníka práce opäť zvrátili priaznivý trend a nezamestnanosť sa postupne začína šplhať naspäť k svojim pokrízovým maximám," skonštatoval Koršňák.

Zvyšovanie nezamestnanosti môže podľa neho pokračovať aj počas prvých mesiacov tohto roka, keďže rast ekonomiky pravdepodobne nebude dostatočný na tvorbu nových pracovných miest. Stabilizáciu, prípadne opätovný pokles nezamestnanosti očakáva v závere tohto roka.

Viac o téme: Slovensko Domáce Nezamestnanosť Miera Nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Phot.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy