Rizikové skupiny nezamestnaných by si mali hladať prácu v zahraničí

Absolventi môžu skúsiť šťastie s hľadaním práce v zahraničí.Absolventi môžu skúsiť šťastie s hľadaním práce v zahraničí. Zdroj: photl.com

Absolventi, dlhodobo nezamestnaní, alebo skupina 45+ by si mali začať hľadať prácu na určitý čas v zahraničí, hoci aj na brigácnickej úrovni, ktorá im môže zlepšiť ich fianančnú situáciu.

V decembri 2012 sa nezamestnanosť na Slovensku vyšplhala na úroveň 14,44 %, pričom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny evidovalo 390.111 uchádzačov o zamestnanie. Medziročne sa miera evidovanej nezamestnanosti zvýšila o 0,85 percentuálneho bodu. V dlhodobom kontexte tak nezamestnanosť bola v závere roka 2012 najvyššia od júla 2004, keď dosiahla úroveň 13,65 %.

„Súčasná situácia je pre nás ťažšia ako v roku 2004. Všetci máme nastavené iné životné náklady, ktoré sú oveľa vyššie ako kedysi. Navyše, hospodárstvo stagnuje v celoeurópskych i svetových rozmeroch. Karty výrazne mieša dlhová kríza krajín eurozóny. Situácia je však stále ľahšia ako na prelome rokov 2008 a 2009, keď nezamestnanosť začala opäť rásť a reakcie na tento stav boli často zbytočne panické,“ povedal v súvislosti s rekordnou nezamestnanosťou konateľ personálnej agentúry ProAct People Slovensko Peter Paška.

Podľa jeho slov väčšie prepúšťanie v roku 2012 bolo dôsledkom stagnujúceho hospodárstva, a teda dôsledkom nedostatku zákaziek. Prepúšťalo sa aj na základe špekulácie v súvislosti s očakávaným rastom nákladov na tento proces, aj keď Zákonník práce je po zmenách voči zamestnávateľom stále mierny v porovnaní so zvyškom Európy.

"Myslím si, že takíto prepustení sa budú postupne na svoje pozície vracať už v priebehu marca a apríla. Trvalejší rast zamestnanosti je plne závislý od celkovej hospodárskej kondície a v prvom kroku od rastu objednávok z EÚ, hlavne z Nemecka, od ktorého sme po ekonomickej stránke bytostne závislí,“ myslí si Paška.

Aktuálna situácia nenahráva na pozitívnejšie vyhliadky rizikovým skupinám na trhu práce. Absolventom, dlhodobo nezamestnaným či skupine 45+ radí, aby si prácu na určitý čas hľadali aj v zahraničí, hoc aj na brigádnickej úrovni, ktorá im v každom prípade pomôže zlepšiť ich osobnú situáciu. Keďže v prognózach toto nebude pre Slovensko najlepší rok, očakáva, že vláda začne s týmito skupinami intenzívnejšie a systematicky pracovať.

Viac o téme: Domáce V Práca Nezamestnaní Skupiny Hľadanie Zahraničie Práce Rizikové Zahraničí
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy