Duálny systém sa rozbieha: Teória v škole, prax v teréne

V rámci duálneho systému budú mať prax žiakov na starosti firmy.V rámci duálneho systému budú mať prax žiakov na starosti firmy. Zdroj: thinkstock.com

Zamestnávatelia si budú môcť vybrať školy, s ktorými budú spolupracovať v rámci odborného vzdelávania žiakov. Umožniť to má tzv. model duálneho vzdelávania, ktorý sa do roku 2015 zavedie v pilotných školách a do roku 2020 celoplošne.

V rámci konferencie o odbornom vzdelávaní to uviedol koordinátor zamestnávateľov v projekte odborného vzdelávania Július Hron.

Ako priblížil, duálny systém bude nastavený tak, že celá odborná prax žiakov bude prebiehať u zamestnávateľov a teóriu sa žiaci budú učiť v škole. Zamestnávateľ a škola v tejto súvislosti uzavrú učebnú zmluvu.

"Chceme dosiahnuť to, aby v duálnom systéme žiaci boli určitým spôsobom odmeňovaní aj finančne, tak aby sa v duálnom systéme naozaj pripravovali na reálnu prácu," dodal Hron.

Prax žiakov budú hodnotiť inštruktori zo strany zamestnávateľa. Na konci podľa úspešnosti budú žiaci pripustení k záverečnej skúške.

"Princíp duálneho vzdelávania je ten, že zamestnávateľ si vyberie, s ktorou školou ide spolupracovať, aké študijné odbory sa budú preňho pripravovať a na to sa urobí učebná zmluva a cez to vznikne systémová spolupráca," dodal Hron.

Duálny systém sa bude dotýkať najmä škôl s trojročnými odbormi.

Právna norma, ktorá má umožniť firmám vstúpiť do procesu vzdelávania, má byť prijatá do konca tohto roka.

"Zákon sa pripravuje a finalizuje, radi by sme ho cez leto dali na verejnú diskusiu odborníkom," uviedol štátny tajomník ministerstva školstva Štefan Chudoba s tým, že ním sa zmenia podmienky na to, aby zo škôl vychádzali ľudia, ktorí vo firme môžu hneď pracovať.

Ako dodal, zmení sa aj zákon o celoživotnom vzdelávaní.

"Dnes máme na 44 nedostatkových procesií v priemysle pripravené rekvalifikačné kurzy a chceme s nimi začať od septembra tohto roku," priblížil štátny tajomník.

Model duálneho vzdelávania budú od septembra testovať v 21 školách.

"Je naším želaním a cieľom, aby sme presvedčili a motivovali zamestnávateľov k vstupu do odborného vzdelávania. Iba tak dokážeme zvýšiť jeho kvalitu a uplatniteľnosť absolventov," dodal Hron.

Projekt reformy odborného školstva iniciovali v júni 2012 zamestnávatelia v spolupráci so štátnou správou, vyššími územnými celkami, odborovými zväzmi a školami.
 

Viac o téme: Domáce Prax Firmy Spoločnosti Duálne vzdelávanie Duálny systém
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy