Končíte školu? Tieto povinnosti máte v novom zamestnaní

Pri nástupe do zamestnania je zamestnávateľ povinný zamestnanca oboznámiť s pracovným poriadkom, s kolektívnou zmluvou a s právnymi predpismi.Pri nástupe do zamestnania je zamestnávateľ povinný zamestnanca oboznámiť s pracovným poriadkom, s kolektívnou zmluvou a s právnymi predpismi. Zdroj: thinkstock.com

Prvýkrát od skončenia školy idem nastúpiť do práce. Na čo si mám dať pozor v pracovnej zmluve a aké mám povinnosti podľa zákona?

Poradňa:

Pracovná zmluva

Pracovný pomer je založený pracovnou zmluvou, v ktorej musia byť dojednané nasledovné  podstatné náležitosti:

a) druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, a jeho stručná charakteristika,

b) miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto),

c) deň nástupu do práce,

d) mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve.

Ak sú mzdové podmienky, výplatné termíny mzdy, pracovný čas, výmera dovolenky a dĺžka výpovednej doby dohodnuté v kolektívnej zmluve, stačí v pracovnej zmluve uviesť odkaz na ustanovenia kolektívnej zmluvy. Ak nie je kolektívna zmluva a tieto podmienky nie sú dohodnuté konkrétne v pracovnej zmluve,  stačí v nej  uviesť odkaz na príslušné ustanovenia Zákonníka práce. 

V pracovnej zmluve možno dohodnúť aj ďalšie podmienky, preto je potrebné si ju pred podpisom pozorne prečítať a na prípadne nejasnosti sa informovať u zamestnávateľa.

Pracovný poriadok

Pri nástupe do zamestnania je zamestnávateľ povinný zamestnanca oboznámiť s pracovným poriadkom, s kolektívnou zmluvou a s právnymi predpismi vzťahujúcimi sa na prácu ním vykonávanú, s právnymi predpismi a ostatnými predpismi na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ktoré musí zamestnanec pri svojej práci dodržiavať, a s ustanoveniami o zásade rovnakého zaobchádzania.

Odo dňa, keď vznikol pracovný pomer, zamestnanec aj zamestnávateľ majú nasledovné povinnosti:

a) zamestnávateľ je povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy, platiť mu za vykonanú prácu mzdu, utvárať podmienky na plnenie pracovných úloh a dodržiavať ostatné pracovné podmienky ustanovené právnymi predpismi, kolektívnou zmluvou a pracovnou zmluvou,

b) zamestnanec je povinný podľa pokynov zamestnávateľa vykonávať práce osobne podľa pracovnej zmluvy v určenom pracovnom čase a dodržiavať pracovnú disciplínu.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Práca Škola Študent Zamestnanie Povinnosti Abslovent Prvá práca
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Text: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy