Povinnosti absolventa sa začínajú pri vstupe do pracovného života

Povinnosti absolventa voči poisťovni sa začínajú až pri vstupe do zamestnania.Povinnosti absolventa voči poisťovni sa začínajú až pri vstupe do zamestnania. Zdroj: thinkstock.com

Od vstupu do zamestnania začína za absolventa platiť sociálne poistenie zamestnávateľ. Iná situácia nastáva vtedy, ak sa rozhodne dať na podnikateľskú dráhu.

Sociálna poisťovňa (SP) za termín ukončenia stredoškolského štúdia považuje posledný deň letných prázdnin po záverečnom roku štúdia. Za termín ukončenia vysokoškolského štúdia považuje termín štátnej záverečnej skúšky.

Poberateľ sirotského dôchodku, ktorý v rámci vykonávanej kontroly nároku na výplatu sirotského dôchodku na vyzvanie SP v poslednom ročníku štúdia predložil potvrdenie o štúdiu a štúdium skončil predpísaným spôsobom, nemá povinnosť oznamovať Sociálnej poisťovni ukončenie štúdia.

Poberateľ dôchodkovej dávky je povinný v lehote do ôsmich dní oznámiť poisťovni zmenu v skutočnostiach rozhodujúcich na trvanie nároku na dávku, nároku na jej výplatu a jej sumu. Poberateľ sirotského dôchodku je povinný v tejto lehote vždy oznámiť, že štúdium zanechal (štúdium skončil skôr, ako je predpísaná dĺžka štúdia), prípadne štúdium prerušil. Ak si túto povinnosť nesplní, prípadne ju splní oneskorene, vznikne mu povinnosť vrátiť sumy sirotského dôchodku, ktoré mu nepatrili.

Absolvent štúdia nemá žiadne povinnosti ani v prípade, že sa hneď po ukončení štúdia nezamestná a ani v prípade, ak sa rozhodne odísť do zahraničia (či už na ďalšie štúdium, za prácou alebo z iných dôvodov). Povinnosti absolventa štúdia voči poisťovni sa začínajú až pri vstupe do pracovného života.

Ak sa bývalý študent zamestná na pracovný pomer alebo dohodu, povinnosti voči SP plní za neho zamestnávateľ, a to od prvého dňa zamestnania. Zamestnávateľ za zamestnanca odvádza poistné na nemocenské, starobné, invalidné poistenie a na poistenie v nezamestnanosti, zamestnávateľ platí poistné na nemocenské poistenie, starobné poistenie, invalidné poistenie, poistenie v nezamestnanosti, úrazové a garančné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity (v závislosti od typu právneho vzťahu).

Ak bývalý študent začne podnikať alebo vykonávať inú samostatnú zárobkovú činnosť a nadobudne na účely sociálneho poistenia právne postavenie SZČO, plní si povinnosti ako každá iná SZČO. Ak predtým nikdy žiadnu samostatnú zárobkovú činnosť nevykonával, prvý raz mu vzniknú povinnosti voči Sociálnej poisťovni až v nasledujúcom kalendárnom roku po tom, ako činnosť začal vykonávať v závislosti od výšky dosiahnutých príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti.

Ak ste absolvent, prinášame vám zoznam spoločností, ktoré vás po skončení štúdia zamestnajú.
 

Viac o téme: Domáce Študenti Sociálna poisťovňa Absolvent Absolventi SP Ukončenie štúdia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy