Študenti pozor na výšku zárobku v tomto roku

Študenti pozor na výšku zárobku v tomto roku.Študenti pozor na výšku zárobku v tomto roku. Zdroj: thinkstock.com

Študenti, ktorí v tomto roku zarobia vyše 1901,67 eura, musia podať daňové priznanie. Do príjmov sa započítavajú príjmy z dohôd, pracovných zmlúv a z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti.Pri aktívnych príjmoch je možné započítať si aj nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka.

Študenti, ktorí v tomto roku zarobia na Slovensku viac ako 1901,67 eura, sú povinní v roku 2015 podať daňové priznanie. Priznanie nebudú podávať, ak na budúci rok vo februári nepožiadajú svojho zamestnávateľa alebo jedného zo svojich tohtoročných zamestnávateľov o zúčtovanie dane, a tiež, ak v tomto roku nebudú mať iné príjmy, ktoré podliehajú dani.

"Hranica tohtoročného príjmu, po prekročení ktorej má študent povinnosť podať daňové priznanie, teda ak počas roka 2014 zarobí viac ako 1901,67 eura, sa vzťahuje na všetky príjmy, ktoré v tomto roku dosiahne. Nielen z dohôd o brigádnickej práci študentov, ale aj z iných dohôd, pracovných zmlúv, ale aj z podnikania, či inej samostatnej zárobkovej činnosti," priblížila hovorkyňa finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková.

"Zahrnie si do nich dokonca aj príjmy z nájmu, ak by v tomto roku prenajímal nejakú nehnuteľnosť a tiež iné, zdaniteľné príjmy."

Pri takzvaných aktívnych príjmoch zo zamestnania alebo z podnikania, či inej samostatnej zárobkovej činnosti si môže uplatniť aj nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka vo výške 3803,33 eura. Od základu dane si túto sumu odpočíta v plnej výške, len ak tento jeho čiastkový základ dane z aktívnych príjmov za rok 2014 nepresiahne 19.809 eur.

V prípade, ak študent v roku 2014 dosiahne príjmy len na Slovensku, ktoré neprekročia 3803,33 eura, daň, ktorú mu zamestnávateľ z jeho príjmov mesačne zrážal, sa mu vráti. Študenti, ktorí v tomto roku pracujú v zahraničí, daň na Slovensku už zvyčajne neplatia. Tieto príjmy vo všeobecnosti podliehajú zdaneniu v zahraničí.

"Študent príjmy zdanené v zahraničí v daňovom priznaní, ktoré na Slovensku bude podávať na budúci rok, zo zdanenia vyjme, aby neplatil daň dvakrát. Ak pracuje v štáte, s ktorým má Slovensko uzatvorenú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia, poprípade aj v štáte, s ktorým takúto zmluvu uzatvorenú nemá a vnútroštátna legislatíva tohto štátu umožňuje vysoké daňové úľavy pri zdaňovaní takéhoto príjmu, tieto príjmy nezdaní ani na Slovensku, nakoľko uplatní metódu vyňatia príjmov," upozornila ďalej Macíková.

Aktuálny zoznám krajín, s ktorými má Slovensko uzavreté dohody, je zverejnený na webovej stránke Finančnej správy.

"Vo veci prípadného vrátenia dane alebo preplatku na dani zo zahraničia je potrebné, aby sa študent obrátil na finančný úrad v štáte, v ktorom pracoval. Slovensko nevracia daň z príjmov, ktorá bola odvedená do štátneho rozpočtu iného štátu," upozornila hovorkyňa FS.

 

 

Viac o téme: Študent Študenti Daň Zárobok Dohody Zdanenie Výška zárobku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy