Povinné prehliadky budú musieť absolvovať všetci zamestnanci

Povinné prehliadky budú musieť absolvovať všetci zamestnanci.Povinné prehliadky budú musieť absolvovať všetci zamestnanci. Zdroj: photl.com

Zmena by mala nastať pri prvej a druhej kategórii zamestnancov, ktorí budú mať povinnosť absolvovať lekárske preventívne prehliadky. V súčasnosti ich majú povinné už aj pracovníci v prípade nočnej práce, vodiči, železničiari a príslušníci ozbrojených síl a pracovníci SBS.

Sociálni partneri sa zhodli na návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Právnu normu, venovanú ochrane zdravia pri práci, pripravil rezort zdravotníctva a diskusia o nej podľa prezidenta Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Mariána Juska trvala rok a pol.

Novelou sa podľa neho vyhovuje požiadavkám, ktoré vyplývajú z európskej legislatívy a zároveň tieto zmeny neprinesú väčšie finančné náklady pre zamestnávateľov. Podľa Juska sa partneri dohodli na riešení, ktoré je dôležité pre prvú a druhú kategóriu zamestnancov.

Návrh určuje zamestnávateľovi povinnosť zabezpečiť dohľad nad pracovnými podmienkami pre všetkých zamestnancov, bez ohľadu na kategóriu rizikovosti práce. Povinnosť absolvovať lekárske preventívne prehliadky v kategórii 1 alebo 2 už aj v súčasnosti stanovujú osobitné predpisy, napríklad v prípade nočnej práce, u vodičov, železničiarov, príslušníkov ozbrojených síl alebo pracovníkov SBS.

Pre zamestnancov v kategórii 3 a 4 zdravotný dohľad nad pracovnými podmienkami a lekárske preventívne prehliadky vo vzťahu k práci v určenej frekvencii zostávajú bez zmeny, teda platí pre ne súčasný právny stav.

"Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská považuje návrh novely zákona z hľadiska ochrany zdravia zamestnancov, ako aj výdavkov zamestnávateľov za vyvážený," konštatovala v stanovisku hovorkyňa rezortu Martina Lidinská.

Európska komisia podľa nej potvrdila, že legislatívny návrh je v súlade s európskou smernicou a v dostatočnom rozsahu zabezpečuje ochranu zdravia všetkých pracovníkov.

Viac o téme: Domáce Zdravie Ošetrenie Prehliadka Lekár Novela Preventívna Zákona O Lekárska Zdravia Ochrane
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy