Ničia si zdravie! Dostanú príplatok za prácu v znečistenom prostredí

Smog v ČíneSmog v Číne Zdroj: Koláž/TASR

Panasonic sa rozhodol pre netradičnú službu pre svojich zamestnancom, ktorým bude poskytovať príplatok za smog pri presťahovaní sa za prácou do Číny.

Bežne sa stáva, že zamestnávateľ veľkej korporácie prepláca pri vysielaní svojich zamestnancov do zahraničia, všetky náklady spojené s presťahovaním. Okrem toho mu poskytuje preplatenie cesty a pravidelne prispieva na ubytovanie a stravu zamestnanca v cudzej krajine. Pre ďalší nadštandardný benefit sa rozhodla spoločnosť Panasonic. Japonská firma, ktorá je jedným z najväčších výrobcov elektroniky na svete sa rozhodla ponúknuť svojim zamestnancom pri presťahovaní do Číny, že im bude priplácať za smog v krajine.

Zamestnanci zvyknú dostávať v prípade práce v inej krajine príplatky za komplikácie spojené s odchodom do zahraničia, no Panasonic je prvá firma, ktorá plánuje svojich pracovníkov kompenzovať vyslovene za silne znečistené ovzdušie v Číne. Tento krok oznámila spoločnosť v rámci rokovaní o platových podmienkach. Zatiaľ však neuviedla, koľkí jej zamestnanci príplatok dostanú, ani to, v akej bude výške.

Stav ovzdušia v mnohých čínskych veľkomestách, no najmä v Pekingu, je v poslednom období neznesiteľný. Len minulý mesiac bol v hlavnom meste Číny nameraný viac než 15-násobok povoleného množstva pevných častíc na kubický meter (m3) vzduchu. Zatiaľ čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje za bezpečné množstvo 25 mikrogramov pevných častíc na m3, v niektorých oblastiach Pekingu ich bolo vyše 440. Zamestnanci viacerých zahraničných firiem preto nemajú záujem ísť pracovať do pobočiek v Číne.

Okrem nového príplatku Panasonic oznámil, že všetkým svojim pracovníkom zvýši základný plat o 2000 jenov (13,96 eura). Stal sa tak ďalšou z veľkých japonských firiem, ktoré tento týždeň oznámili zvýšenie miezd. Rast základných platov oznámili aj japonské automobilky Toyota, Nissan a Honda. Bolo to prvé zvýšenie od finančnej krízy v roku 2008. Na firmy tlačil najmä japonský premiér Šinzó Abe, ktorý ich vyzýval, aby zvýšili mzdy a prispeli tak k boju vlády proti deflácii a na podporu ekonomiky.

 

Viac o téme: Panasonic Čína Smog Zahraničie Benefit Presťahovanie Príplatok Znežistenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: TASR, Zdroj: TASR; red., Video: YouTube

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy