Chránené dielne majú v súčasnosti veľké problémy

Chránené dielne majú problém s uplatňovaním si náhradného plnenia.Chránené dielne majú problém s uplatňovaním si náhradného plnenia. Zdroj: photl.com

Chráneným dielňam spôsobila minuloročná novelizácia zákona problém. Zákon presne zadefinoval, čo je chránená dielňa. Po novom tak chránené dielne čaká povinnosť požiadať úrad, v ktorého územnom obvode pôsobia, o nové posúdenie svojho statusu.

Novelizácia zákona o službách zamestnanosti spôsobuje viaceré problémy chráneným dielňam a chráneným pracoviskám. Tvrdia to predstavitelia Registra chránených dielní, podľa ktorých majú práve kvôli novele tieto dielne a pracoviská problém s uplatňovaním si náhradného plnenia, teda peňazí za odvedenú prácu.

Novelizovaný zákon o službách zamestnanosti, ktorý vstúpil do platnosti 1. mája 2013, presne zadefinoval, čo je chránená dielňa a čo chránené pracovisko.

"Predošlá prax pozná však aj chránené dielne a chránené pracoviská, ktoré nespadajú do tejto definície a podľa nového zákona by mali mať novo vydané rozhodnutia v súlade s novelizovaným zákonom o službách zamestnanosti," približuje Zdenko Šmondrk z Registra chránených dielní.

Po novom tak chránené dielne čaká povinnosť požiadať úrad, v ktorého územnom obvode pôsobia, o nové posúdenie svojho statusu.

"Predošlé rozhodnutia sa vydávali bez špecifikácie, či ide o chránenú dielňu alebo pracovisko a to počas istého času, najmä v minulosti. Dochádza tak teraz k tomu, že existujú na Slovensku chránené pracoviská alebo dielne, ktoré nespĺňajú definíciu stanovenú zákonom a sú vylúčené z náhradného plnenia," upozorňuje Šmondrk.

Odberatelia služieb a tovarov od týchto dielní a pracovísk tak majú v súčasnosti problém s uznaním uplatnenia náhradného plnenia v daných dielňach a pracoviskách pri predložení potvrdenia na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny.

"Dochádza ku sporom medzi odberateľmi a jednotlivými chránenými dielňami a dokonca hrozia aj súdne spory a trestné oznámenia na jednotlivé dielne a pracoviská za zavádzanie v ohľade na náhradné plnenie, lebo firmy si uplatnili náhradné plnenie v dobrej viere," približuje Šmondrk.

Chránené dielne tak podľa neho nevedia, čo majú v tejto situácii robiť. Nevedia, či majú požiadať príslušné úrady o vydanie rozhodnutia o chránenej dielni a pracovisku. Problém je o to väčší, že čas na predloženie uplatnenia náhradného plnenia za rok 2013 je do 31. marca 2014.

"Nepáči sa nám postoj ministerstva práce a ústredia práce, pretože aktuálne sme v situácii, že obe inštitúcie hrajú mŕtveho chrobáka. Čakáme na pokyny z úradov, či máme, alebo nemáme opätovne vybavovať všetky podklady na vydanie rozhodnutia o chránenej dielni alebo pracovisku v súlade s novelou zákona o službách," dopĺňa Šmondrk.

Viac o téme: Domáce Rozhodnutie Dielňa Posúdenie Chránená
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy