Ľudia pracujú kvôli chorobe menej. Poisťovňa zvýšila kontroly

Priemerný čas trvania jednej práceneschopnosti predstavoval 41,44 dňa.Priemerný čas trvania jednej práceneschopnosti predstavoval 41,44 dňa. Zdroj: photl.com

Priemerne sú pracujúci ľudia okolo 41 dní práceneschopní. Toto číslo je alarmujúco vysoké, preto sa Sociálna poisťovňa rozhodla zvýšiť svoje kontroly u chorých pacientov.

Sociálna poisťovňa (SP) evidovala v októbri celkom 62.216 dočasne práceneschopných poistencov. Predstavuje to nárast o 7802 prípadov v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom.

Priemerný čas trvania jednej práceneschopnosti (PN) predstavoval 41,44 dňa. Spomedzi okresov sa najdlhšie priemerné PN evidovali v Medzilaborciach (58,04 dňa) a Kežmarku (60,58 dňa).

SP vykonala svojimi posudkovými lekármi za mesiac október 3098 kontrol posudzovania spôsobilosti na prácu, pričom bolo skontrolovaných 59.178 dočasne práceneschopných (DPN), čo predstavuje z počtu novohlásených DPN 98,6 %. Kontrola sa však vykonáva nielen u novohlásených DPN, ale aj u trvajúcich DPN z prechádzajúcich mesiacov.

Posudkoví lekári SP v októbri podali 4140 podnetov na ukončenie dočasnej pracovnej neschopnosti. Z tohto počtu ošetrujúci lekári ukončili 3830 prípadov dočasnej pracovnej neschopnosti, čo predstavuje 92,5 %. Okrem toho ošetrujúci lekári ukončili 3175 dočasných PN z vlastného podnetu.

SP zvyšuje kontroly opodstatnenosti dočasnej práceneschopnosti a dodržiavania liečebného režimu, čím sa snaží zabrániť zneužívaniu sociálneho systému.

Viac o téme: Domáce Choroba Poisťovňa Sociálna Práceneschopnosť Kontrola SP PN PN-ka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy