Výpoveď môžete dostať aj počas PN-ky

Práceneschopnosť je potrebné zdokladovať u zamestnávateľa.Práceneschopnosť je potrebné zdokladovať u zamestnávateľa. Zdroj: photl.com

Môj syn v mesiaci august 2012 nastúpil do zamestnania. Vo februári 2013 bol kvôli zdravotným dôvodom práceneschopný. Po dvoch týždňoch práceneschopnosti mu telefonovali zo zamestnania a spýtali sa ho, čo je s ním. Povedal im že je objednaný na neurologické vyšetrenie, takže ešte nenastúpi do zamestnania. Hneď v ten deň mu vypísali výpoveď a poslali poštou na adresu domov. Syn poštu prevzal keďže netušil čo je jej obsahom.

 

Poradňa: Počas trvania dočasnej práceneschopnosti platí vo všeobecnosti zákaz výpovede. Skutočnosť, že zamestnanec sa stal práceneschopným je potrebné bezodkladne nahlásiť zamestnávateľovi a doručiť mu o tom potvrdenie, inak môže zamestnávateľ posudzovať túto situáciu ako porušenie pracovnej disciplíny, kedy sa zamestnanec bez ospravedlnenia nedostavil do práce.

Zákaz výpovede počas trvania dočasnej práceneschopnosti však neplatí  bez výnimky a výpoveď počas trvania PN zamestnávateľ môže dať z nasledovných dôvodov:

a) keď sa zrušuje zamestnávateľ

b) keď sa premiestňuje zamestnávateľ a zamestnanec nesúhlasí so zmenou miesta výkonu práce v dobe, keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky, a v dobe, keď je zamestnanec pracujúci v noci uznaný na základe lekárskeho posudku dočasne nespôsobilým na nočnú prácu,

c) z dôvodu, pre ktorý môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer,

c) pre iné porušenie pracovnej disciplíny

Ak žiadny z uvedených dôvodov výpovede nie je daný, zamestnanec sa môže domáhať neplatnosti skončenia pracovného pomeru, ale svoj nárok musí uplatniť na súde najneskôr do dvoch mesiacov odo dňa, kedy sa mal pracovný pomer skončiť. Ak zamestnane najneskôr v posledný deň tejto lehoty neuplatní svoje práva na súde, nárok zaniká.

Zákaz výpovede počas trvania dočasnej práceneschopnosti  sa neuplatní ani pri skončení pracovného pomeru, v skúšobnej dobe, pri okamžitom skončení pracovného pomeru ani pri skončení pracovného pomeru dojednaného na dobu určitú.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Choroba Výpoveď Práceneschopnosť PN PN-ka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy