Ste brigádnik? Poznajte svoje povinnosti

Prácu na základe dohody o brigádnickej práci študentov možno vykonávať najneskôr do konca kalendárneho roka, v ktorom fyzická osoba dovŕši 26 rokov veku.Prácu na základe dohody o brigádnickej práci študentov možno vykonávať najneskôr do konca kalendárneho roka, v ktorom fyzická osoba dovŕši 26 rokov veku. Zdroj: photl.com

Pracujete v lete na dohodu ako brigádnik? Ak ste u zamestnávateľa neprekročili mesačnú povolenú čiastku a určili u neho jednu dohodu ako výnimku, poistné do Sociálnej poisťovne nemusíte platiť.

Zamestnanci-dohodári, napríklad brigádnici počas leta, po skončení výkonu práce na Slovensku nemajú povinnosti voči Sociálnej poisťovni. Povinnosti počas výkonu práce a pri jeho skončení plní za nich zamestnávateľ.

Zamestnanci-dohodári počas letných brigád z príjmu z dohôd platili poistné na sociálne poistenie. Poistné za nich odvádzal zamestnávateľ, jeho povinnosťou bolo prihlásiť dohodára do Sociálnej poisťovne i odhlásiť ho.

Ak študent počas letných prázdnin uzavrel dohodu o brigádnickej práci študenta na území Slovenska a z tejto dohody si u zamestnávateľa neuplatnil tzv. výnimku z postavenia zamestnanca na účely dôchodkového poistenia, mal povinnosť platiť z dosiahnutého príjmu poistné na dôchodkové poistenie. Poistné na dôchodkové poistenie pozostáva z poistného na starobné poistenie (4 %), z poistného na invalidné poistenie (3 %), o ktoré bol jeho príjem znížený.

Študenti, ktorí si u zamestnávateľa určili jednu dohodu o brigádnickej práci študentov ako výnimku, do sumy mesačného zárobku 66 eur (do dovŕšenia 18 rokov veku) alebo do sumy 155 eur (po dovŕšení 18 rokov) poistné na dôchodkové poistenie neplatili. Ak hranicu zárobku prekročili, poistné na dôchodkové poistenie platili len z prekročenej čiastky. Poistné z príjmu študenta odvádzal zamestnávateľ, jeho povinnosťou bolo prihlásiť dohodára do Sociálnej poisťovne i odhlásiť ho. Sám študent nemá pri ukončení letnej brigády povinnosti voči Sociálnej poisťovni. 

Vek je obmedzený

Prácu na základe dohody o brigádnickej práci študentov možno vykonávať najneskôr do konca kalendárneho roka, v ktorom fyzická osoba dovŕši 26 rokov veku.

Okrem vekového obmedzenia, najviac 26 rokov, je teda potrebné zodpovedať otázku, kto je žiakom alebo študentom. Takéto postavenie majú nasledovné osoby:

  • Dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky. Povinná školská dochádzka končí uplynutím školského roku, v ktorom dieťa absolvovalo desiaty rok školskej dochádzky, najneskôr však uplynutím školského roku, v ktorom dovŕšilo 16 rokov veku.
     
  • Dieťa v období od skončenia povinnej školskej dochádzky do dosiahnutia 26. roku veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom.

Za sústavnú prípravu na povolanie sa považuje:

  • obdobie bezprostredne nadväzujúce na skončenie štúdia na strednej škole, najdlhšie do konca školského roku, v ktorom dieťa skončilo štúdium na strednej škole. Za deň ukončenia strednej školy sa považuje posledný deň školských prázdnin.
     
  •  obdobie od skončenia štúdia na strednej škole do zápisu na štúdium na vysokú školu vykonaného v kalendárnom roku, v ktorom dieťa skončilo štúdium na strednej škole.
Viac o téme: Práca Dohoda Poisťovňa Sociálna Odvody Poistné Brigádnik SP Dohodár
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR; red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy