Brigádujete počas prázdnin? Pozor na povinné odvody

Ak má študent menej ako 18 rokov, mesačný zárobok nesmie prekročiť 66 eur.Ak má študent menej ako 18 rokov, mesačný zárobok nesmie prekročiť 66 eur. Zdroj: photl.com

Ak zárobok študenta nad 18 rokov presiahne mesačný príjem 155 eur, vtedy musí platiť poistné na dôchodkové poistenie z prekročenej sumy. Garančné a úrazové poistenie za študenta platí zamestnávateľ.

Ak študent počas letných prázdnin uzavrie dohodu o brigádnickej práci študenta na území Slovenska a z tejto dohody si u zamestnávateľa neuplatní tzv. výnimku z postavenia zamestnanca na účely dôchodkového poistenia, má povinnosť voči Sociálnej poisťovni platiť z dosiahnutého príjmu poistné na dôchodkové poistenie.

Poistné na dôchodkové poistenie pozostáva z poistného na starobné poistenie (4 % študent a 14 % zamestnávateľ), z poistného na invalidné poistenie (3 % študent a 3 % zamestnávateľ) a z poistného do rezervného fondu solidarity (4,75 % zamestnávateľ).

Študenti si však môžu určiť jednu dohodu o brigádnickej práci študentov ako výnimku, na základe ktorej nebudú mať postavenie zamestnanca na účely dôchodkového poistenia. Určená dohoda zohľadňuje výšku dosiahnutého príjmu a vek študenta pri platení poistného.

Ak má študent menej ako 18 rokov, mesačný zárobok nesmie prekročiť 66 eur. V prípade 18 a viac rokov, jeho zárobok môže byť najviac vo výške 155 eur. Vtedy študent poistné na dôchodkové poistenie neplatí a nie je ani dôchodkovo poistený ako zamestnanec.

Ak skutočnú výšku dosiahnutého príjmu z takto určenej dohody prekročí, platiť bude poistné na dôchodkové poistenie len z prekročenej sumy.

Poistné na úrazové a garančné poistenie platí zamestnávateľ z každej dohody o brigádnickej práci študenta. Platí ho z celého príjmu brigádnika.

Hľadáte si brigádu počas letných prázdnin? Pozrite si akutálne ponuky na pracovnom portáli Kariera.sk.
 

Viac o téme: Domáce Študent Študenti Brigáda Poisťovňa Sociálna Odvody SP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy