Pracujete v Chorvátsku? Odteraz môžete žiadať o dávky v krajine

Nárok na dávky majú už aj Slováci pracujúci v Chorvátsku.Nárok na dávky majú už aj Slováci pracujúci v Chorvátsku. Zdroj: photl.com

Dávku v nezamestnanosti a nezamestnaneckú dávku môžu od 1. júla dostať aj Slováci v Chorvátsku, vďaka vstupu krajiny medzi členské štáty v Európskej únii.

Nárok na nemocenskú alebo dávky v nezamestnanosti už majú aj Slováci pracujúci v Chorvátsku, rovnako ako aj Chorváti pracujúci u nás. Chorvátsko sa totižto 1. júla stalo 28. členským štátom Európskej únie.

"V súvislosti s tým sa rozšírila pôsobnosť koordinačných nariadení Európskej únie v oblasti systému sociálneho zabezpečenia," informuje poisťovňa s tým, že podobne ako v iných štátoch únie môže občanom vzniknúť napríklad nárok na nemocenské, dávku v nezamestnanosti, úrazové dávky a zhodnotí sa im aj obdobie zamestnania pri výpočte dôchodku.

Od prvého júla 2013 sa tak koordinačné nariadenie vzťahuje aj na Chorvátov pracujúcich na Slovensku, a to v oblasti právnych predpisov dôchodkového, nemocenského, úrazového poistenia, ako aj poistenia v nezamestnanosti.

"Zmluva medzi Slovenskou republikou a Chorvátskou republikou o sociálnom zabezpečení, ktorá platí od 1. mája 1998 a vzťahuje sa na poskytovanie dávok nemocenského poistenia a dávok dôchodkového poistenia nestratila platnosť, len sa už nebude uplatňovať," dodala poisťovňa.
 

Viac o téme: Chorvátsko V Nezamestnanosť Poisťovňa Sociálna Dávka Zahraničné SP Nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy