Ste študent a brigádujete v zahraničí? Pozor na povinnosti

V prípade, že študent pred odchodom podá odhlášku z dobrovoľného nemocenského poistenia a z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti, dobrovoľné poistenie mu zanikne na základe prejavu jeho vôle.V prípade, že študent pred odchodom podá odhlášku z dobrovoľného nemocenského poistenia a z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti, dobrovoľné poistenie mu zanikne na základe prejavu jeho vôle. Zdroj: photl.com

Ak študent odíde cez letné prázdniny za prácou do zahraničia a na Slovensku nie je dobrovoľne poistený, voči Sociálnej poisťovni nemá žiadne povinnosti. Opačný prípad nastáva, ak bol pred odchodom dobrovoľne poistený.

V prípade, že pred odchodom do zahraničia je dobrovoľne poistenou osobou a platí poistné na dobrovoľné poistenie, má dve možnosti. Buď bude platiť poistné na dobrovoľné poistenie aj naďalej, alebo sa z dobrovoľného poistenia v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne odhlási.

Ak ale študent bude vykonávať zárobkovú činnosť v členskom štáte EÚ a v tomto štáte bude počas výkonu zárobkovej činnosti aj povinne poistený, nie je možné prekrývanie obdobia tohto povinného poistenia v členskom štáte EÚ s dobrovoľným nemocenským poistením a s dobrovoľným poistením v nezamestnanosti na území SR.

Ak študent nepodá pred odchodom odhlášku z dobrovoľného nemocenského poistenia a z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti, tieto dobrovoľné poistenia mu zaniknú ex offo a po skončení povinného poistenia v členskom štáte mu tieto dobrovoľné poistenia zo zákona zasa vzniknú, t. j. budú pokračovať.

V prípade, že študent pred odchodom podá odhlášku z dobrovoľného nemocenského poistenia a z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti, dobrovoľné poistenie mu zanikne na základe prejavu jeho vôle, a po návrate zo zahraničia (z členského štátu EÚ) môže byť znovu dobrovoľne poistený len vtedy, ak opätovne podá prihlášku. Uvedené neplatí pre dobrovoľné dôchodkové poistenie, t. j. nariadenie EÚ umožňuje súbeh povinného poistenia v členskom štáte EÚ a dobrovoľného dôchodkového poistenia v SR.

Pri odchode zo zahraničia späť na Slovensko by si mal študent preveriť, či ho zamestnávateľ zaevidoval na príslušnom úrade sociálneho zabezpečenia a či za neho platil poistné. Ak áno, mal by si vyžiadať evidenčný list.

Viac o téme: Domáce V Študent Študenti Brigáda Poisťovňa Zahraničie Sociálna Zahraničí
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy