Nezamestnaní nebudú musieť chodiť pravidelne na úrad práce

Periodicitu kontaktu nezamestnaných bude určovať úrad práce.Periodicitu kontaktu nezamestnaných bude určovať úrad práce. Zdroj: photl.com

Už čoskoro sa má zrušiť pravidelná mesačná periodicita povinných návštev evidovaných uchádzačov o zamestnanie na úradoch práce. Periodicitu kontaktu tak bude určovať samotný úrad.

Novinku od mája tohto roka zavádza novela zákona o službách zamestnanosti, ktorú v utorok poslanci Národnej rady SR poslali do druhého čítania.

Dôvodom takejto zmeny je podľa predkladateľa, ministerstva práce, znížiť administratívu za účelom zefektívnenia práce s nezamestnanými. Periodicitu kontaktu tak bude určovať samotný úrad. Okrem toho sa ruší aj povinnosť pre úrad raz za mesiac ponúknuť uchádzačom vhodné zamestnanie alebo účasť na niektorom z aktívnych opatrení trhu práce.

Zároveň sa sprísňuje opätovné zaradenie občana do evidencie.

"V prípade, ak bude uchádzač o zamestnanie vyradený z evidencie z dôvodu nespolupráce s úradom, opätovne môže byť zaradený až po šiestich mesiacov," konštatuje rezort. V súčasnosti je ho možné zaradiť po troch mesiacoch.

 

Viac o téme: Domáce Nezamestnaní Úrad Hlásenie Práce Kontakty Návštevy
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy