Štát plánuje zmeniť systém príspevkov na chránené pracoviská

Podpora chránených pracovísk už nebude automatická, posúdi ju výbor.Podpora chránených pracovísk už nebude automatická, posúdi ju výbor. Zdroj: photl.com

Spolu takmer 12-tisic zdravotne postihnutých Slovákov si našlo svoje pracovné uplatnenie v chránených dielňach a pracoviskách, ktorých je okolo 6-tisíc.

Podľa údajov úradov práce sa títo ľudia ako zamestnanci či živnostníci v 6400 pracoviskách venujú napríklad pohostinskej činnosti, masérskym službám, obchodu či architektúre.

Práve chránené dielne či pracoviská sú totiž predovšetkým určené na zamestnávanie tých občanov so zdravotným postihnutím v pracovnom pomere, ktorí nie sú schopní nájsť si uplatnenie na otvorenom trhu práce. Ide však aj o miesta, kde sa takýto ľudia ešte len zaškoľujú, alebo sa pripravujú na prácu.

Za počtom viac ako 6000 dielní a pracovísk stojí aj aktívna politika trhu práce, keďže ich vznik a prevádzku podporuje štát cez viacero rôznych príspevkov. Ide napríklad o príspevok na zriadenie pracoviska, udržanie občana so zdravotným postihnutím v zamestnaní, podporu podnikania, obnovu majetku v dielni alebo pracovisku.

Štát si však za svoje príspevky nárokuje aj splnenie podmienok, pričom najdôležitejšou je počet zamestnaných občanov so zdravotným postihnutím. Pracovisko sa tak za chránené považuje vtedy, ak aspoň polovica zamestnancov je zdravotne postihnutých, prípadne, ak ide o miesto, na ktorom občan so zdravotným postihnutím prevádzkuje samostatnú zárobkovú činnosť.

Podpora chránených pracovísk už nebude automatická, posúdi ju výbor
Rezort práce chce do systému podpory chránených dielní a pracovísk zaviesť poriadok, a tak navrhuje zrušenie automatického prideľovania príspevkov na ich vznik. Po novom, od mája tohto roka, by tak mal podporu posudzovať výbor zriadený pri každom úrade práce.

"Viacerí totiž zneužili pozíciu obligatórnosti, právnej nárokovateľnosti príspevku. Následne nechali pracovisko v červených číslach, nedoplatky zamestnancom a vytvárali si novú dielňu," vysvetlil dnes pre médiá minister práce Ján Richter (Smer-SD). Podľa neho je teda na mieste, aby bola každá žiadosť samostatne posúdená.

Richterov štátny tajomník Branislav Ondruš (Smer-SD) zdôraznil, že nie je možné, aby existovala povinnosť štátu dať automaticky dotáciu komukoľvek, kto sa rozhodne chránenú dielnu či pracovisko zriadiť.

"Predmetom hodnotenia má byť, či je žiadateľ dobre pripravený, či má jasnú predstavu, ako má chránená dielna fungovať," podotkol.

Ak teda žiadateľ prejde posúdením výboru, získa nárok na príspevok. Ten sa bude diferencovať podľa regiónov. Po zmene zákona bude v tomto roku najnižšia podpora tradične v Bratislave (4228,96 eura) a najvyššia v krajoch s nadpriemernou nezamestnanosťou (5497,65 eura). Celkovo má byť v roku 2013 podporených 1926 pracovných miest v objeme 9,50 milióna eur.

Ondruš upozornil, že následné príspevky na udržanie fungovania dielne či pracoviska už nebudú predmetom posudzovania.

"Akonáhle vznikne, tak jej prevádzkovateľ už bude mať zákonnú záruku, že kým chránená dielna bude existovať, štát mu bude poskytovať príspevok na jej prevádzkovanie," dodal.

Viac o téme: Domáce Postihnutí Príspevok Štát Chránené Pracoviská
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Phot.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy