Nájsť prácu je mimoriadne ťažké, tvrdia Slováci

Až 84 % Slovákov si myslí, že nájsť si prácu je v súčasnosti mimoriadne ťažké.Až 84 % Slovákov si myslí, že nájsť si prácu je v súčasnosti mimoriadne ťažké. Zdroj: photl.com

Znevýhodnenými skupinami na trhu sú mladí absolventi škôl a občania vo veku nad 50 rokov. Prvá skupina nemá požadované zručnosti a druhá skupina sa obávajú o ich flexibilitu a schopnosť učiť sa nové veci.

Podiel nezamestnaných na slovenskom trhu práce za posledné tri roky predstavoval vyše 13 %. Až 84 % Slovákov si myslí, že nájsť si prácu je v súčasnosti mimoriadne ťažké. Iba každý dvanásty opýtaný tvrdí opak. Vyplýva to z prieskumu amerického inštitútu Gallup.

"Hoci sme skeptickejší ako naši susedia zo zoskupenia V4, v rámci únie najväčšími pesimistami nie sme. Byť prieberčivým a vyberať si na trhu práce sa dnes javí ako nepredstaviteľné predovšetkým Grékom, Írom, Španielom či Talianom, teda obyvateľom krajín v dlhovej kríze. Vyše 90 % z nich si myslí, že momentálne na nájdenie práce nie je vhodná doba," konštatujú analytičky Poštovej banky.

Optimistickejšie naladení sú najmä Nemci a Rakušania. Nemecku sa ako jedinému podarilo od vypuknutia krízy znížiť mieru nezamestnanosti, ktorá je v súčasnosti najnižšia od znovuzjednotenia krajiny v roku 1990. Rakúska nezamestnanosť je zase v rámci únie dlhodobo najnižšia.

Podľa údajov Eurostatu Slovensko bojuje aj s problémom najvyššieho podielu dlhodobo nezamestnaných v rámci krajín EÚ. Okrem nich však medzi najpočetnejšie skupiny znevýhodnených nezamestnaných, ktorí majú s hľadaním práce problém, patria aj občania vo veku nad 50 rokov, absolventi škôl, občania so zdravotným postihnutím či osamelí rodičia s dieťaťom vo veku do 10 rokov.

Každá skupina znevýhodnených uchádzačov má svoje problémy či špecifiká. Absolventi škôl pracovné návyky a požadované zručnosti ešte nemajú, dlhodobo nezamestnaní ich strácajú a v prípade nezamestnaných vo veku nad 50 rokov sa zamestnávatelia obávajú o ich flexibilitu a schopnosť učiť sa nové veci.

"Znižovanie nezamestnanosti na Slovensku bez riešenia problémov znevýhodnených skupín je ale nemožné. Absolventom by mohlo pomôcť lepšie prepojenie školstva s trhom práce a päťdesiatnikom či dlhodobo nezamestnaným zase napríklad rôzne rekvalifikačné či jazykové kurzy," dodali analytičky.

Viac o téme: Domáce Práca Slováci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy