Pri práci v stoji spálite až 4 kilá ročne

Striedanie sedenia a státia v práci môže výrazne prispieť k zlepšeniu zdravia človeka.Striedanie sedenia a státia v práci môže výrazne prispieť k zlepšeniu zdravia človeka. Zdroj: photl.com

Prílišné sedenie v práci môže údajne zapríčiniť smrť rovnakému počtu ľudí ako fajčenie. Odborníci odporúčajú kombinovať sedenie so státim.

Kto chce schudnúť v práci, môže to dosiahnuť tak, že nebude pri kancelárskej práci iba sedieť, ale taktiež stáť. Komu sa podarí v práci prestáť denne približne tri hodiny, môže za rok zhodiť až štyri kilogramy, tvrdí to John Buckley z univerzity v Chesteru.

Podobnou radou odborníka sa riadil už aj americký spisovateľ Ernest Hemingway.

„Ak cestovanie a písanie nerozširuje ducha, tak potom rozširuje zadok, takže ja rád píšem postojačky,“ napísal v jednom liste v roku 1950.

Príkladom je aj odborník na pohyb Buckley, ktorý pracuje v stoji pri starožitnom pulte zo 40. rokov. „Nemusíte toľko vysedávať,“ povedal pre stanicu BBC. Buckley pracuje na oddelení výživy a klinických vied. Tvrdí, že striedanie pracovných pozícií zo sedu do stoja pomáha v boji s obezitou a zlepšuje obeh krvi. Trojhodinovým státím vraj telo spáli 144 kalórií.

„Ľudia sedia v práci, v aute a potom pred televíziou. Metabolizmus tak pracuje na úplné minimum, a to nie je prirodzené. Ľudia sú ustrojený k pohybu a státiu,“ povedal Buckley.

Škodlivému vplyvu nadmerného sedenia sa venovalo aj niekoľko výskumov. Bolo v nich dokonca dokázaná súvislosť napríklad medzi nadmerným sedením a rizikom vzniku cukrovky alebo to, že sedavý životný štýl môže zapríčiniť smrť rovnakému počtu ľudí ako fajčenie.

Buckley je presvedčený, že tak nepatrná zmena, ako je striedanie sedenia a státia v práci, môže výrazne prispieť k zlepšeniu zdravia človeka.

Viac o téme: Práca Chudnutie Sedenie Státie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: ČTK

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy