Desatoro správania k novému šéfovi

Dajte novému šéfovi šancu, aby ukázal svoje profesionálne schopnosti. Dajte novému šéfovi šancu, aby ukázal svoje profesionálne schopnosti. Zdroj: photl.com

Výmena starého šéfa za nového môže pre jedného zamestnanca priniesť novú nádej a pre druhého krušné časy. Zmena môže byť naraz vzrušujúca aj zároveň desivá. Ak niekoľko rokov pracujete na tej istej pozícii, zmena nadriadeného alebo zmena vedenia sa vám určite nevyhne.

Prinášame vám 10 rád, ako vychádzať s vašim novým šéfom:

  1. Buďte prívetivý
    Či už nový šéf prichádza z inej spoločnosti, alebo sa povýšenia dočkala osoba z vlastných radov spoločnosti, správajte sa k nemu prívetivo a dajte mu šancu, aby ukázal svoje profesionálne schopnosti. Pamätajte si, že aj pre nového šéfa, je to zmena, s ktorou sa musí popasovať. Preto sa k nemu správajte tak, akoby ste si želali, aby sa ku vám správali, ak by ste boli na jeho mieste.

  2. Buďte otvorený novým nápadom
    Je pravdepodobné, že váš nový šéf bude mať zaužívané odlišné pracovné postupy, ako tie na ktoré ste boli zvyknutý od vášho predchádzajúceho šéfa. Ale pravdepodobne niekto z vedenia rozhodol, že odteraz sa bude postupovať podľa nových pravidiel. V takomto prípade nekonajte priveľmi unáhlene a dopredu nekritizujte nový štýl riadenia. Chce to nejaký čas, aby si ostatní zamestnanci na novú zmenu zvykli a až neskôr sa ukáže, či táto nová zmena prinesie aj svoje „ovocie“.

  3. Odložte porovnávanie
    Pamätajte si, že váš nový manažér nie je váš starý manažér. Nekalé úmysly alebo nelichotivé poznámky na jeho osobu, určite nespríjemnia chvíle v práci vám ani samotnému šéfovi. Preukážte však svoju vyzretosť a odložte nabok váš hnev a nenávisť.

  4. Podajte pomocnú ruku
    Systém, v ktorom pracujete v spoločnosti môže byť pre nového šéfa novinkou. Nielen on, ale aj ďalší noví ľudia, ktorí by prišli do firmy, by určite potrebovali nejaký čas, aby sa v ňom zapracovali. Buďte vždy nablízku, ak váš nový šéf bude potrebovať pomôcť.

  5. Dajte mu priestor
    Zoznámenie sa s novým prostredím môže trvať deň, dva alebo pre niekoho tri dni. Buďte ochotný odpovedať na otázky od nového šéfa, ale zároveň si od neho udržujte mierny odstup. „Nebombardujte“ ho spŕškou otázok, ktoré sa dotýkajú jeho súkromného života a prechádzajúcej práce. Je to posledná vec, ktorú by si želal každý nový manažér, aby mu niekto „dýchal“ na krk.

  6. Nevyužívajte kontakty
    Váš nový šéf nie je iba zastupujúci učiteľ zo strednej alebo vysokej školy. Je to pravdepodobne profesionál vo svojej oblasti, ktorý sa počas svojej kariérnej cesty mohol stretnúť s rôznymi ľuďmi. Nevyužívajte jeho kontakty hneď ako sa na druhý deň objaví vo dverách. Dajte si nejaký čas, aby ste sa lepšie spoznali a po nadobudnutí vzájomnej dôvery ho môžete požiadať o radu.

  7. Odpustite si lichôtky!
    Neustále podliezavé správanie smerom k novému šéfovi je veľmi ľahko odhalené, nielen z jeho strany, ale aj zo strany kolegov. Radšej si získajte svoju láskavosť tým, že budete budovať pevné puto vo vašom tíme, namiesto toho, aby ste súťažili v popularite u vášho šéfa.

  8. Buďte človek, na ktorého sa dá kedykoľvek obrátiť
    Ak by ste klamali o vašich skutočných pracovných povinnostiach alebo vašich schopnostiam, v domnienke vytiahnuť sa pred novým šéfom, pamätajte si, že všetko raz vyjde na povrch. Váš nový manažér už bol pravdepodobne oboznámený so zložením svojho tímu, ako aj o úlohách a schopnostiach jednotlivých členov. Ak by ste sa snažili odbremeniť seba o niektoré úlohy alebo si naopak pridať, aby ste na neho zapôsobili, v konečnom dôsledku sa môže všetko obrátiť proti vám.

  9. Nevzdávajte sa bez boja!
    Niektoré zmeny, ktoré bude uplatňovať nový šéf vám môžu spôsobovať úzkosť, ale snažte sa udržať svoje emócie pod kontrolou. Aj dobrá zmena sa môže na prvý pohľad zdať bolestivá. Opäť teda dajte všetkému čas, predtým než spravíte rozhodnutie, ktoré nebudete môcť vrátiť naspäť.

  10. Nebuďte mrzutý!
    Ak sa cítite, že ste boli práve vy, kto bol kvalifikovaný na pozíciu vášho nového šéfa a ukážete zášť, bude to ten najrýchlejší spôsob, ako vám ukážu dvere v spoločnosti. Voľba už bola vykonaná a ak si ceníte vašu aktuálnu pozíciu, rešpektujte toto rozhodnutie. Váš zlý postoj nezmení nič okrem toho, čo si ľudia o vás budú myslieť.

Akákoľvek zmena v práci vás viac či menej ovplyvní. Ale je iba na vás, ako sa so zmenou popasujete.

Viac o téme: Boss Zmena Výmena Šéf Nový Desatoro Manažér Správanie Šéfa Šéf Nadradený
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: businessinsider.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy