Tieto typy uchádzačov by ste nikdy nemali najať do firmy

Ak chcete do spoločnosti prijať tých správnych ľudí, mali by ste sledovať ich správanie počas výberového procesu.Ak chcete do spoločnosti prijať tých správnych ľudí, mali by ste sledovať ich správanie počas výberového procesu. Zdroj: thinkstock.com

Ak chcete do spoločnosti prijať tých správnych ľudí, mali by ste sledovať ich správanie počas výberového procesu. Tlčhuba, lišiak, chameleón, frajer alebo závislák môžu mať doslova katastrofálny vplyv na vašu spoločnosť.

 

10 typov uchádzačov, ktoré by ste nikdy nemali prijať do pracovného pomeru

  1. Nesamostatná dáma
    Mladá dáma príde na pohovor v sprievode svojej matky. Už to je prvý zlý signál o jej vyspelosti a vplyvu rodiča na jej osobu. Trpezlivo na ňu čaká na recepcii a po skončení pohovoru sa manažéra opýta, ako to išlo jej dcére na pohovore. Ten by jej určite odpovedal takto: Ďakujem za vaše opýtanie, ale v našej spoločnosti potrebujeme samostatného človeka.
     
  2. Egocentrický človek
    Egocentricky zameraného človeka spoznáte na prvý pohľad, pretože rozpráva v prvej osobe jedného čísla. Akýkoľvek úspech alebo projekt spoločnosti prisudzuje sám sebe. Je to vidieť aj na jeho otázkach, ktoré kladie počas pohovoru manažérovi. Prvé otázky nesmerujú k systému práce a zodpovednosti za pracovné úlohy, ale viac sa stará o počet dní dovolenky alebo benefity spoločnosti.
     
  3. Lišiak
    Existujú typy ľudí, ktorí sa chcú za každú cenu zapáčiť a v momente získať prácu. Spravia preto úplne všetko. Zahrajú sa na menších detektívov. Keď zistia, s kým budú mať pracovný pohovor, o danej osobe si zistia informácie na sociálnych sieťach a skúšajú sa zapáčiť vďaka spoločným záujmom. Snažia sa za každú cenu priblížiť, len aby získali prácu. Nie je to však správny spôsob, ako sa dostať do priazne, aj keď títo ľudia predpokladajú, že danú osobu poznajú vďaka niekoľkým informáciám, nie je to pravda.
     
  4. Tlčhuba
    Niektorých kandidátov nie je možné počas rozhovoru zastaviť v rozprávaní. Aj keď v niektorých zamestnaniach by určite ocenili ich výrečnosť, väčšinou nie je potrebné, aby rozprávali dlhé príbehy o svojich zručnostiach a úspechoch. Často sa stáva aj situácia, že takíto kandidáti zabudnú, čo bolo predmetom rozhovoru a recuritera sa musia opýtať, aká bola jeho posledná otázka.
     
  5. Minimalista
    Minimalista je človek, ktorý má na akúkoľvek otázku iba strohú odpoveď. Je dobré, ak vie zamestnanec aktívne počúvať, avšak mal by sa vedieť aj vyjadrovať. Minimalista potom vyzerá ako človek, ktorému chce zubár vytrhnúť zub. Za každú cenu neotvorí zuby, avšak personalisti nemajú chuť hrať sa na zubárov.
     
  6. Chvastúň
    Je to človek, ktorý rád zveličuje a ktorý si prispôsobuje pravdu podľa svojej potreby. Veľmi ľahko si všimnete takéhoto človeka. Ak na neho iba trochu zatlačíte a položíte mu otázku, ktorá súvisí s jeho zveličeným príbehom, okamžite mu klesne nálada.
     
  7. Chameleón
    O chameleónoch sa hovorí aj ako o majstroch prevlekov. Sú to ľudia, ktorí budú súhlasiť s čímkoľvek. Budú akceptovať akúkoľvek prácu a pracovné úlohy. Napriek tomu, že si v niektorých spoločnostiach vážia otvorených ľudí, väčšina prosperujúcich firiem túži najať perspektívnych zamestnancov, ktorí presne vedieť, čo sa im páči a čo nie.
     
  8. Kráľ drámy
    Človek, ktorý vtrhne do spoločnosti bez toho, aby mal dojednaná schôdzku určite nie je tou správnou osobou pre firmu. Ide o istý typ agresora, ktorý by sa hodil pri niektorých povolaniach, ako napríklad pri styku s verejnosťou (PR), ale na druhej strane táto osoba o sebe vysiela signál, že je zúfalá a dožaduje sa zvýšenej pozornosti.
     
  9. Frajer
    Veľkého frajera spoznáte ihneď pri vstupe do miestnosti, v ktorej sa rozlieha iba jeho hlas. Avšak na pracovný pohovor prišiel úplne nepripravený. Taktiež je fanúšikom slová jasné a citoslovca hmm. Preto je lepšie ukončiť s ním pohovor hneď na začiatku, ako nad ním strácať čas.
     
  10. Závislák
    Človeka závislého od mobilného telefónu spoznáte tak, že na pracovnom pohovore si vytiahne na stôl svoj telefón a počas rozhovoru sa každých päť minút pozerá, či mu neprišla nová správa. Ak by sa na začiatku pohovoru ospravedlnil, že čaká dôležitý telefonát od svojej rodiny, situácia by bola iná. V takomto prípade by bolo lepšie, aby mal telefón zapnutý na hlasnom zvonení.
     
Viac o téme: Pracovný Typy Pohovor Proces Manažér Prijímací Kandidáti Uchádzači Uchádzač Recruiter Najímanie Kandidátov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: inc.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy