Vydupte si vyšší plat vyjednávaním!

Vydupte si vyšší plat vyjednávaním.Vydupte si vyšší plat vyjednávaním. Zdroj: photl.com

Túžbou ľudí je mať sa lepšie nielen v súkromí, ale aj v práci. Chcú lepšie zamestnanie, dobrého šéfa, milých kolegov a vyšší plat. Ich problém je však ten, že majú strach sa pýtať. O vyšší plat treba jednoducho požiadať.

Najväčším nepriateľom ľudí, ktorí chcú požiadať o vyšší plat, je strach. Strach môže prameniť z viacerých strán – ako príjme žiadosť o zvýšenie platu šéf? Nezostanem odmietnutý? Nebudem mať naštrbené pracovné vzťahy? Strachom sa však situácia ani zďaleka nekončí, ale nespokojnosť môže vyústiť do viacerých nezhôd. Ľudia sa pripravia nielen o možný vyšší zárobok, ale aj o ďalšie príležitosti. Ako sa hovorí: "Kto sa bojí, má prázdne gamby."

Za každých okolností však nemusí platiť pravidlo, kto žiada, ten aj získa. Ak však o nič nepožiadame, pravdepodobne ani nezískame. S vyjednávaním majú vo svete väčší problém ženy, ktorým žiadosť o vyšší plat spôsobuje kulturálny a emocionálny problém. Odlišná situácia je u mužov, ktorí hneď po škole začínajú s vyššou štartovacou mzdou.

Ak aj vy váhate požiadať o vyšší plat zamestnávateľa, prinášame vám rady, ktoré vás postavia na nohy a vy môžete začať s vyjednávaní už dnes.

5 zásad, ktoré vám pomôžu pri vyjednávaní:

  1. Nebojte sa odmietnutia
    Jedna z najväčších zábran ľudí je odmietnutie. Aj keď sa možno zdá prisilné používanie slova „vyjednávanie“, v skutočnosti ide o rozhovor dvoch strán, ktorého cieľom je dosiahnuť dohodu s druhou stranou tak, aby boli obidve strany spokojné. Ak chcete niečo získať, musíte si to aj vypýtať. Obávané slovíčko „nie“, ktoré nechce nikto počuť pri vyjednávaní, otvára ďalšie príležitosti pre vás, ako aj druhú stranu. Ak by vám vaše vyjednávanie malo zhoršiť vzťahy na pracovisku, pravdepodobne u vás nefunguje zdravé pracovné prostredie.
     
  2. Výšku platu nadsaďte
    Viaceré prieskumy ukázali, že ľudia dokážu byť viac šťastní, ak od vyjednávacieho partnera dostanú viackrát negatívnu odpoveď a po nej bude nasledovať očakávaná odpoveď „áno“. Trochu "pritiahnuté za vlasy", ale ľudské myslenie funguje nasledovne. Ak si zamestnanec vypýta zvýšenie platu o 5 percent a jeho požiadavka je prijatá, bude si vyčítať, že si mohol vyjednať vyšší plat, ako mu bol schválený. Aj to je jeden z dôvodov, prečo by si ľudia mali pýtať vyššiu čiastku, než v skutočnosti chcú.

    Pri vyjednávaní o výške platu vám však nesmú chýbať správne argumenty. Po prvé si zistite, aká je vaša trhová hodnota. Na akej úrovni sa pohybujú platy vo vašom odbore a vo vašom kraji. Po druhé, nikdy nezačínajte vyjednávanie so žiadosťou o návrh druhej strany. Vždy predložte vašu zvýšenú sumu radšej o niečo nadsadenú (nie však priveľmi) a čakajte na výsledok.
     
  3. Pripravte sa na druhú stranu
    Dopredu si pripravte tzv. scenár vyjednávania. Ak dopredu poznáte osobu, s ktorou budete výšku platu vyjednávať, viete si dopredu vytypovať jeho správanie, jeho argumenty a reakcie. Ako by ste na ne teraz odpovedali? Vhodné je taktiež poznať kariéru tejto osoby. Väčšinou ľudia posudzujú druhých podľa vlastných skúseností. Ak však človeka, s ktorým budete vyjednávať nepoznáte, stavte na fakty a objektivitu. Pochváľte sa vašimi úspechmi a zdôraznite, čo je pre vás hnacím motorom vo firme, aké hodnoty zastávate a čo by ste radi pre firmu dosiahli.
     
  4. Majte argumenty
    Ak chcete zvýšiť svoj plat, musíte mať pre druhú stranu jasné argumenty. Zmenili sa podmienky vašej práce, máte vyššie náklady kvôli presťahovaniu sa za prácou, dostali ste ponuku z druhej spoločnosti? Dôvody môžete mať akékoľvek, vždy ich však musíte správne objasniť.
     
  5. Vyjednávanie si načasujte
    Správny čas na začatie rozhovoru o výške plate väčšinou prichádza s úspešným dokončením pracovnej úlohy, projektu alebo ak viete, že firma získala dôležitý projekt. „Časovanou bombou“ by bolo, ak by ste išli za nadriadeným so žiadosťou o zvýšenie platu v čase, kedy sa firme nedarí a dosahuje zlý hospodársky výsledok.
     
Viac o téme: Peniaze Plat Mzda Výplata Vyjednávanie Hodnota Ohodnotenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: businessinsider.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy