Nepodceňujte sa. Načasujte si rozhovor o plate

Výšku platu by ste mali vedieť aj zdôvodniť.Výšku platu by ste mali vedieť aj zdôvodniť. Zdroj: photl.com

O výške platu nie je vhodné rozprávať sa na začiatku pracovného pohovoru. Dávajte si pozor, aby ste sa vyvarovali viacerých chýb.

Otázka recruitera o očakávanom plate uchádzača prichádza na každom pracovnom pohovore. Váš potencionálny zamestnávateľ sa vám uprene zahľadí do očí a položí otázku, ktorá môže niektorých zatlačiť do stoličky. Väčšine uchádzačov je táto otázka nepríjemná a zvyknú odpoveď veľmi skromne. Problém nie je v tom, že by si nevážili svoju prácu, ale sú si istí, že práve cena za prácu môže byť rozhodujúca pri výbere kandidáta na danú pozíciu. Otázke platu sa však  nevyhnete. My vám prinášame rady od expertov, ako sa pohybovať v kalných vodách pohovoru.

„Akú máte predstavu o plate?“ takto znie najčastejšie otázka personalistu.

Hodnotu svojej práce by ste určite mali poznať, ako aj vedieť sa realisticky oceniť. Pripravte si sumu, ktorú si predstavujete ako svoj mesačný hrubý plat.

Rady:

  1. Poznajte svoju cenu
    Výšku platu by ste mali vedieť aj zdôvodniť. Ako dôvody môžete uviesť vašu kvalifikáciu, jazykové znalosti, skúsenosti zo zahraničia a podobne.

  2. Nerozprávajte sa o plate veľmi skoro
    Rozhovor o plate by mal byť správne načasovaný. Vhodný čas je vtedy, ak vás sám konzultant vyzve, aby ste mu povedali vaše platové očakávanie. Málokedy sa stane, že recruiter vám ponúkne plat, ktorý je vyčlenený na túto pozíciu z rozpočtu. Ak by ste sám od seba začali rozprávať o výške platu, poškodili by ste si šance na získanie zamestnania.

    Ak je vám nepríjemné rozprávať sa o výške platu a personalista sa vás priamo opýta na vašu predstavu, môžete mu odpovedať, že nepoznáte možnosti firmy a snažte sa tento údaj dostať z personalistu vy. Všetko však závisí od pola pôsobenia uchádzača a jeho pozície.

    Uchádzači o zamestnanie by sa mali vyvarovať niekoľkých chyby. Jednou z nich je otázka smerujúca na firemné kompenzácie, na ktoré by mal mať každý zamestnanec právo. Prepláca ich firma za určité služby zamestnancov, ktorým vznikli s výkonom ich povolania. Nejde však o benefity, ktoré firma poskytuje. Ak vás bude chcieť firma získať, bude vás motivovať tým, že vám ich konzultant vymenuje.

    Nikdy si však nezačnite pýtať plat napríklad počas telefonického pracovného pohovoru. Mohlo by to vyznieť, že meníte zamestnanie alebo chcete získať zamestnanie iba kvôli financiám.

  3. Máte právo na odmietnutie
    Ak je vám nepríjemné na začiatku pracovného pohovoru rozprávať sa o výške platu, môžete recruitera vyzvať, aby vám túto otázku položil neskôr. Odôvodnite aj svoju žiadosť odpoveďou, že by ste v prvom rade vyzdvihli vaše pracovné kvality a neskôr sa vrátili k otázke platu.

  4. Spravte si prieskum a pripravte sa na vyjednávanie
    Ešte pred účasťou na pracovnom pohovore si zistite, aká výška platu sa pohybuje na vašej pozícii vo vašej lokalite a prispôsobte ju vašim pracovným skúsenostiam. Hneď ako budete vedieť ponuku spoločnosti, môžete začať s vyjednávaním.

Počas pracovného pohovoru sa môžete opýtať aj na benefity, ktoré firma poskytuje. Väčšinou ich poskytuje v peňažnej alebo nepeňažnej forme, aby motivovala potencionálnych zamestnancov.

Viac o téme: Interview Pracovný Výška Pohovor Plat Vyjednávanie Platu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: wetfeet.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy