8 krokov pred začatím vyjednávania o výške platu

Dôležité je, aby ste si rozhovor o zvýšení platu načasovali na správne časové obdobie.Dôležité je, aby ste si rozhovor o zvýšení platu načasovali na správne časové obdobie. Zdroj: photl.com

Vyjednávanie o platových podmienkach sa radí medzi profesionálnu zručnosť, ktorou by mal disponovať každý zamestnanec. Ešte predtým, než sa rozhodne požiadať o zvýšenie platu, mal by urobiť pár vecí, aby sa jeho požiadavka stretla s úspechom.

Na začatie vyjednávania o platových podmienkach je potrebné splniť dve najdôležitejšie podmienky. Prvou podmienkou je preukázať kvalitný pracovný výkon a druhou je správne načasovanie. Niektoré väčšie spoločnosti si robia štvrťročné alebo polročné vyhodnotenia. Preto je vhodné, aby ste si rozhovor o zvýšení platu načasovali na obdobie stabilnej finančnej situácie firmy. Keď firma vykazuje záporné hospodárske výsledky, nie je vhodný čas na zvýšenie platu. Uistite sa však, či ste spravili všetko pre to, aby ste dostali pozitívnu reakciu.

 

  1. Predtým než požiadate o zvýšenie platu, zlepšite si svoje schopnosti
    Veľakrát sa stáva, že zamestnanci požiadajú o zvýšenie platu, ale nič pre to nespravili. Dôležité je preukázať hodnotu svojej práce pre firmu. Spoločnosť bude potom zvýšenie platu brať ako investíciu, ktorá sa jej v najbližšom období vráti.
     
  2. Dobrovoľne sa zapojte do projektov, ktoré sú pre firmu kľúčové
    Jeden zo spôsobov, ako sa zviditeľniť, je ponúknuť a vložiť svoj talent, čas a schopnosti do kľúčových projektov firmy.
     
  3. Svoje úspechy vo firme si evidujte
    Predpokladajte, že váš šéf si nepamätá alebo neeviduje čiastočné úspechy v priebehu vášho pracovného procesu. Preto si každý jeden, ako aj menší úspech pre spoločnosť evidujte. Vaše úspechy môžete použiť pri obhajobe a žiadosti o vyšší plat.
     
  4. Využite váš súčasný úspech
    Nebojte sa zviditeľniť a poukázať na svoje úspechy vo firme. O úspešných krokoch vás alebo celého tímu informujte vášho šéfa alebo strategickú osobu v tzv. small talk rozhovoroch.
     
  5. Spravte si domácu úlohu a zistite, či vaša profesionalita stojí za to
    Prv než požiadate o zvýšenie platu, spravte si malý prieskum o výške platu. Je dobré, aby ste získali prehľad, ako sú ohodnotení iní ľudia vo vašom odbore v iných spoločnostiach. Pri vyjednávaní môžete použiť aj tento fakt ako jeden zo silných argument, prečo žiadate o zvýšenie platu. Nikdy však neuvádzajte výšku platu v konkrétnych spoločnostiach, ale iba v danom odbore.
     
  6. Zvážte zvýšenie vašej výkonnosti a úspešnosti
    Porozmýšľajte nad tým, či ste ochotní a máte čas a silu zapojiť sa do ďalšieho projektu firmy. Ak je takáto úloha nad rámec vašich pracovných povinností, zvoľte inú cestu ohodnotenia. Jednou z možností je navrhnúť firme, že na ďalších aktivitách firmy sa budete podieľať a po dokončení projektu môžete získať podiel na zisku.
     
  7. Pozrite sa aj na ďalšie možnosti okrem peňazí
    Ak ste si istí, že pri väčšej angažovanosti na projekte nemáte možnosť získať odmenu, porozprávajte sa so zamestnávateľom o iných možnostiach odmeny alebo benefitov, ktoré vám firma môže poskytnúť.
     
  8. Porozmýšľajte nad tým, či by ste si zvýšili plat
    Pozrite sa na zvýšenie platu aj z druhej strany. Ak by ste boli zodpovedná osoba za zvýšenie vášho platu, čo by ste očakávali od druhej strany. Ako by ste zhodnotili jej výkon a čo by ste od takého zamestnanca očakávali? Ak ešte stále máte čo doháňať, najprv popracujte na svojich „nedostatkoch“ a potom sa pustite do vyjednávania vyššieho platu.

Ak ste vášho šéfa požiadali o zvýšenie platu, ale nestretli ste sa s úspechom, položte mu otázku, čo by ste mohli spraviť preto, aby ste v budúcom roku dosiahli zvýšenie platu. Je dobré, ak vám váš šéf dá spätnú väzbu o možnosti získania vyššieho platu a kedy ho môžete dosiahnuť. Spätná väzba je potrebná, aby ste získali motiváciu pre ďalšie obdobie.

O koľko si  žiadať zvýšenie platu? Firmy nemajú radi ľudí, ktorí si za svoju prácu pýtajú neadekvátne peniaze. Pre firmu je nerentabilné, ak si zamestnanec požiada o 65-percentné zvýšenie platu. Preto vám odporúčame držať sa platového navýšenia o 5 až 10 percent.

Viac o téme: Výška Plat Mzda Zvýšenie Vyjednávanie Platu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: chameleonresumes.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy