Ako žiadať vyšší plat? Poradíme vám

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia Zdroj: photl.com

Prinášame vám tipy, ako sa pustiť do rozhovoru o zvýšení platu s vaším zamestnávateľom . Buďte vecný, zdvorilý a optimistický.

Ak pracujete už dlhší čas pre toho istého zamestnávateľa za rovnakú odmenu za vykonanú prácu, je načase s tým niečo spraviť. Mať prácu vedie ku spokojnosti každého človeka, tak isto ako motivujúci plat. Ak si myslíte, že by vám mal váš zamestnávateľ zvýšiť plat, pustite sa čo najskôr do rozhovoru s ním.  Ak sa neopýtate, prichádzate o možnosť odpovede. Buďte však pripravený aj na to, že odpoveď od zamestnávateľa nemusí byť kladná.

Pýtate sa však ako začať? Kedy je ten správny čas? Ak viete, že v spoločnosti sa nedarí po ekonomickej stránke, určite nie je vhodný čas na začatie rozhovoru o zvýšení platu. Vhodné by bolo počkať, kým firma začne vykazovať známky oživenia a vykazovať zisk. Opačný prípad môže nastať, ak ste práve úspešne ukončili nejaký projekt alebo ste pre spoločnosť získali zákazku. Nemusí ísť o veľké veci, stačí však predchádzať rozhovor o zvýšení platu na úspechy, ktoré ste dosiahli za posledné obdobie alebo poukázaním na dĺžku spolupráce pre spoločnosť.

Ďalším bodom pred začatím rozhovoru so zamestnávateľom je uskutočnenie vlastného prieskumu. Zistite si, aká je platobná politika spoločnosti. Zvyšujú sa platy bez udania dôvodu alebo sa percentuálne zvyšujú naprieč celou organizáciou? Vhodným začatím rozhovoru môže byť aj fakt, že vám váš zamestnávateľ pridal za posledné obdobie činnosti, ktoré sú nad rámec popisu práce dohodnutej na začiatku pracovného pomeru alebo spolupráce.

Ak ste už odhodlaný uskutočniť rozhovor s vašim zamestnávateľom, pamätajte  na to, aby ste boli čo najviac diplomatický a taktný. Aj keď nie je ľahké, opýtať sa na zvýšenie platu a hlavne na spôsob podania, nechoďte do extrémov a zbytočne nenafukujte skutočnosti. Buďte vecný, zdvorilý a optimistický. V prípade, že od zamestnávateľa nedostanete odpoveď, ktorú ste očakávali, poďakujte sa mu za jeho čas na uskutočnenie rozhovoru. Veď posledné, čo by ste nechceli zažiť, je nepríjemná pracovná atmosféra, ktorá by narúšala vzájomný pracovný vzťah.

V prípade, že vám zamestnávateľ nemôže ponúknuť zvýšenie platu, zistite, či vám môže ponúknuť iné benefity. Niektoré spoločnosti zámerne nezvyšujú platy svojich zamestnancov, ale snažia sa ich oceniť a motivovať inými spôsobmi. Poskytujú školenia alebo možnosť zobrať si dodatočné platené voľno. Ak vám však zamestnávateľ neponúkne ďalšie benefity, neostáva vám nič iné ako „elegantne“ prijať jeho rozhodnutie.

Na konci rozhovoru so zamestnávateľom sa môžete opýtať na spätnú väzbu a zistiť, kedy by bolo možné vrátiť sa k vašej požiadavke neskôr a prípadne ju prediskutovať s vyšším vedením spoločnosti. Na záver však nezabudnite na fakt, že ak nie ste spokojný s odpoveďou zamestnávateľa, možno nastal čas na zmenu zamestnania. Ak ide o vašu kariéru,  mali by ste byť nemilosrdný.

Diskusia o výške platu medzi vami a zamestnávateľom môže byť pre niekoho skľučujúca. Avšak vedzte, že nežiadate o niečo nereálne. Váš zamestnávateľ by nemal zabudnúť na vašu požiadavku. Nebojte sa ho to opýtať o nejaký čas neskôr. Želáme vám veľa šťastia.

Uskutočnite správne kroky:

  • Vyhľadajte správny čas na začatie rozhovoru.
  • Zistite si platobnú politiku zamestnávateľa.
  • Do rozhovoru sa púšťajte s priateľskou atmosférou. Buďte vecný, zdvorilý a optimistický.
  • Keď bude odpoveď od zamestnávateľa kladná, gratulujeme. Ak odpoveď nebude podľa očakávania, buďte diplomatický a opýtajte sa zamestnávateľa na benefity spoločnosti.
  • Opýtajte sa na spätnú väzbu a o možnosti prerokovať vašu požiadavku neskôr.
  • Ak nie ste spokojný s odpoveďou zamestnávateľa, porozmýšľajte nad zmenou zamestnania.
Viac o téme: Plat Mzda Zvýšenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: jobsandcareersmag.com, Foto: Photl.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy