Výskumníci prekvapili: Pracovný stres je rovnako škodlivý ako fajčenie

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Pracovný stres nie je len nepríjemný, podľa novej štúdie výskumníkov z Harvardskej školy podnikania a Stanfordskej univerzity pre vaše zdravie je rovnako nebezpečný ako pasívne fajčenie.

„Keď sa zamyslíte nad tým, koľko času trávia jednotlivci v práci, nie je to až také prekvapujúce,“ hovorí spoluautor štúdie Joel Goh. Správa skompilovala poznatky z 228 iných štúdií a poukazuje na to, že vysoké nároky v práci zosilňujú šancu na získanie ochorenia diagnostikovaného lekárom o 35 percent. Dlhá pracovná doba zvyšuje pravdepodobnosť predčasného úmrtia o takmer 20 percent. Najväčším strašiakom sa zdá byť starosť, že prídete o prácu, čo zintenzívňuje pravdepodobnosť chatrného zdravia o 50 percent.

Goh dúfa, že jeho výskum pomôže spoločnostiam premýšľať o spôsobe, akým riadia svojich zamestnancov. Podľa neho napriek zdaniu, že vyžadovanie rýchlejšej práce a časovo dlhších výkonov zvýši produktivitu, nemusí to byť pravda.


Prečítajte si tiež: Idete sa v práci zblázniť? Toto vás zachráni pred zrútením​


Zamestnávatelia dokážu svojim dielom znížiť stres na pracovisku, pomôcť si však môžete aj sami:

  1. Založte si denník
    Odborníci na Klinike Mayo radia, aby ste si vždy keď cítite stres, situáciu zaznamenali. Uľahčí vám to určovanie jeho príčiny, a teda sa s ním aj jednoduchšie vyrovnáte. Ste v strese napríklad z rozhovoru s istou osobou? Problém zrejme nebude v práci, ale v prístupe ku konkrétnej osobe, a preto si musíte nájsť nový spôsob ako s ňou komunikovať.
  2. Overte si realitu
    Ako Harvardská štúdia dokázala, najväčším stresorom je strach, že by ste mohli prísť o svoje miesto. Spýtajte sa sám seba, či je vaša práca skutočne v ohrození, alebo je to všetko len vo vašej hlave. Ak si nie ste istí výsledkom, skúste konzultovať so svojim okolím.
  3. Spytujte sa sám seba
    Psychologička z Los Angeles, Joanna Lipariová, zistila, že pacienti, ktorí majú radi svoju prácu sa so stresom vyrovnávajú oveľa lepšie ako tí, ktorí si k nej vzťah nevytvorili. „Ľudia, ktorí veria v to, čo robia, zvládajú stres lepšie než ostatní,“ povedala. Ak nemáte radi svoju prácu, mali by ste premýšľať nad hľadaním zamestnania, ktoré vás urobí šťastnými.
  4. Premyslite si najhorší možný scenár
    Obávate sa, že stratíte prácu? Čo by ste robili, keby sa to skutočne stalo? Lipariová radí, aby ste plánované kroky spravili okamžite. Pokiaľ uvažujete nad aktualizovaním svojho životopisu či oslovením bývalých kolegov ohľadom ponúkanej voľnej pozície, urobte to teraz.
Viac o téme: Výskum Práca Stres Fajčenie Problém Škodlivý
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: ktuu.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy