Rebríček stresových situácií v práci

Najväčší stres v práci spôsobuje neistota.Najväčší stres v práci spôsobuje neistota. Zdroj: photl.com

Čo spôsobuje zamestnancom najväčší stres? Najväčších spúšťačom je neistota a strach o pracovné miesto. Menej stresové predstavuje pre zamestnancov nedostatočné vymedzené úlohy.

Polovica zamestnancov v Európe považuje pracovný stres za bežný a štyria z desiatich si myslia, že sa na ich pracovisku nerieši vhodným spôsobom. Vyplýva to z tretieho celoeurópskeho prieskumu verejnej mienky, ktorý spravila spoločnosť Ipsos MORI pre Európsku agentúru pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci.

Výsledky prieskumu zároveň ukázali, že neistota zamestnania a reorganizácia pracovných miest sa považuje za najčastejšiu príčinu pracovného stresu v Európe. Myslí si to 72 % respondentov prieskumu v celej Európe, na Slovensku má taký názor 83 % opýtaných.

Ďalšou príčinou pracovného stresu je dĺžka pracovného času alebo pracovná záťaž. Neprijateľné správanie, ako je šikanovanie alebo obťažovanie, vníma ako príčinu pracovného stresu šesť z desiatich zamestnancov. Už menej zamestnancov vníma podľa prieskumu ako príčinu pracovného stresu nedostatok podpory od kolegov alebo nadriadených, či nedostatočne vymedzené úlohy a povinnosti.

Rebríček stresových situácií v práci:

  1. Neistota zamestnania a reorganizácia pracovných miest
  2. Dĺžka pracovného času a pracovná záťaž
  3. Šikanovanie alebo obťažovanie
  4. Nedostatok podpory od kolegov alebo nadriadených
  5. Nedostatočné vymedzené úlohy a povinnosti
     
Viac o téme: Prieskum Stres Rebríček Neistota Zamestnania Situácie Stresové
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy