Ako zmeniť zamestnanie bez stresu?

Miera nezamestnanosti na Slovensku vzrástla medziročne v mesiaci september na 13,44 percent.Miera nezamestnanosti na Slovensku vzrástla medziročne v mesiaci september na 13,44 percent. Zdroj: photl.com

Dnes, tak ako kedysi už neplatí, že človek strávi v jednom zamestnaní desať, dvadsať alebo viac rokov. Ľudia pod tridsaťpäť rokov si nemyslia, že ich súčasný zamestnávateľ je pre nich ten posledný, vyplýva to z uskutočneného prieskumu.

Hľadanie práce je psychicky náročná aktivita a ak trvá pridlho bez úspešnej odozvy, dostaví sa ďalší ovplyvňujúci faktor, ktorým je stres. Miera stresu môže byť nižšia, ak máte stabilné zázemie v spoločnosti a túžite iba po zmene zamestnania. Hľadanie zamestnania je však stresujúcejšie pre tých, ktorí prácu nemajú. Na Slovensku si až tretina nezamestnaných hľadá prácu dlhšie ako dva roky. Ale to už je ďalšia téma.

Ak sa rozhodnete zmeniť zamestnanie položte si 2 základné otázky:

  1. Prečo túžite po zmene zamestnania?
  2. Čo vám prinesie táto zmena?

    Podotázky: Prinesie vám nový typ práce? Dochádzanie do zamestnania? Nočnú zmenu? Prácu večer alebo prácu cez víkend? Koľko peňazí budete potrebovať na živobytie? Ste ochotný prijať nižší plat za ponúkané benefity alebo provízie?

Ak budete vyzbrojený odpoveďami na horeuvedené otázky, popremýšľajte o ďalších faktoroch zmeny.

  1. Miesto novej práce. (Aké budete mať náklady na cestu? Ako dlho budete cestovať do práce)
  2. Čo vám môže zvýšiť šance získať novú prácu?

Ak dostanete pozvanie na pracovný pohovor, určite ho neodmietnite. Každý pohovor je pre vás novou skúsenosťou a príležitosťou k poučeniu. Samozrejme, každý očakáva, že výsledok pohovoru bude pozitívny a personalista vyriekne očakávanú vetu: „Prijímame vás.“ Čo však v takom prípade, ak počas pohovoru začnete pochybovať o type práce, ktorý vám personalista opisuje? Možno ho nasledujúcou otázkou zaskočíte, ale skúste sa vymknúť zaužívaných konvencií a spýtajte sa ho, čo by robil, ak by bol na vašom mieste.

Nemôžeme vám zaručiť, že takýmto spôsobom ľahko získate prácu, ale určite vám to zlepší vaše šance a zníži stres pri jej hľadaní.

Viac o téme: Práca Zmena Stres Nová Vyhorenie Burnout Zamestnania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy