Právo na prvé zamestnanie: Ministerstvo chystá zmeny v zamestnávaní absolventov

Absolventi to na trhu práce nemajú vždy jednoduché. Mnohí zamestnávatelia uprednostňujú kandidátov so skúsenosťami, ktoré ale mladým ľuďom po skončení strednej či vysokej školy chýbajú. To by už čoskoro mal zmeniť veľký program z dielne ministerstva.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pripravuje veľký program na podporu zamestnávania mladých ľudí. Uviedol to šéf rezortu Erik Tomáš po výjazdovom rokovaní vlády v Košiciach, ktoré bolo zamerané na výrobu automobilov a prechod na elektromobilitu. Podľa jeho slov chcú zatraktívniť pracovné prostredie na Slovensku, aby tu mladí ľudia zostávali alebo sa sem vracali zo zahraničia. 

„Chystáme príspevok pre zamestnávateľov, ktorí sa rozhodnú zamestnať mladého človeka okamžite po škole – či už po vysokej alebo po strednej. Bude to veľmi zaujímavý príspevok. Tento náš program by sme chceli spustiť 1. apríla – aby od 1. mája, teda na Sviatok práce, začal platiť, aby sa už pracovalo s príspevkom pre zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú mladých ľudí,“ uviedol minister práce. 

Tento program nesie názov Právo na prvé zamestnanie a okrem toho rezort plánuje aj realizáciu projektu zameraného na návrat takzvaných šikovných mozgov späť na Slovensko. 

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Ilustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Podľa ministerky hospodárstva Denisy Sakovej bude väčší nárok automobiliek na vysokoškolsky či stredoškolsky vzdelaných ľudí technického zamerania. Dôvodom je prechod na elektromobilitu a s tým súvisiaca automatizácia. 

Väčší dopyt by mal byť po technikoch, ľuďoch s IT vzdelaním a po strojároch. Hovorí sa aj o navýšení počtu poslucháčov, študujúcich na technických univerzitách. „Za posledných 20 rokov sa znížil a potrebujeme znova začať produkovať technicky vyškolených mladých ľudí, ktorí by hneď po vysokej škole, aj s pomocou vlády, ktorá pomáha automobilkám, dostávali nové pracovné príležitosti priamo na Slovensku,“ uviedla.

Volvo má záujem zamestnávať Rómov

V automobilovom priemysle by nemali dostať šancu len absolventi. Automobilka Volvo, ktorá má vyrásť pri Košiciach, má napríklad veľký záujem zamestnávať Rómov. V automobilke by malo pracovať 5 000 ľudí a ďalších 12-tisíc pracovných miest má vzniknúť v dodávateľských firmách. Štát chce urobiť všetko pre to, aby automobilke vyhovel a aby sa podarilo zamestnať aj ľudí z rómskej menšiny. Prioritou je zamestnávať hlavne slovenských občanov, aj keď záujem obyvateľov je nižší. Z toho dôvodu sa budú musieť podľa všetkého zamestnávať aj pracovníci z iných krajín. 

Viac o téme: Absolventi Právo na prvé zamestnanie
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Thinkstock, TASR | Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy