Rady pre absolventov: Pozor na týchto 5 častých chýb

Absolventi po ukončení štúdia často zažívajú zmiešané pocity. Na jednej strane sú neuveriteľne nadšení, že môžu uzavrieť túto kapitolu a prejsť na ďalšiu v „skutočnom svete“. Na druhej strane však vedia, že táto veľká zmena prichádza spolu s veľkou neistotou. V tomto článku nájdu niekoľko tipov, ktoré im pomôžu pri uchádzaní o prácu. Pri pohovore je nesmierne dôležité ukázať zdravé sebavedomie.

Nedostatok informácií o zamestnávateľovi, celková nepripravenosť

Ak budete pozvaní na pohovor do spoločnosti, nepokazte si prvý dojem tým, že nepoznáte základné údaje o spoločnosti. Každý kvalitný náborový konzultant sa iste na túto oblasť zameria. Venujte pozornosť odboru činnosti zamestnávateľa, najväčším konkurentom, lokalitám pôsobenia zamestnávateľa, počtu zamestnancov. Rozhodne stojí za preštudovanie verejne dostupná výročná správa a nikdy neuškodí poznať aj pár ekonomických ukazovateľov minimálne za posledný rok.

Strach z neúspechu

Pri pohovore je nesmierne dôležité ukázať zdravé sebavedomie. Mali by ste tak pri svojom celkovom vystupovaní, aj v rámci konverzácie pôsobiť istým dojmom. Každý z nás má svoje kvality, o ktoré sa môže oprieť. Majte ich na pamäti a budete sa cítiť lepšie. Venujte pozornosť aj svojim neverbálnym prejavom. Ak viete o niektorých nedostatkoch v tejto oblasti, zamerajte sa na ne a urobte maximum, aby ste sa ich pri pracovnom pohovore vyvarovali. Pozor: zdravé sebavedomie neznamená aroganciu.

Prílišná všeobecnosť

Vyvarujte sa príliš všeobecných odpovedí. Verte, že každý dobrý personalista presne vie, prečo sa otázku pýta a čo jej položením sleduje. Buďte čo najviac konkrétny a v odpovediach úprimní. Veľmi dôležité je vaše tvrdenia alebo odpovede rozumne dopĺňať konkrétnymi príkladmi. Ak napríklad pri otázke na vaše silné stránky odpoviete iba: "Som flexibilný", nestačí to. Doplňte preto príklad situácie, v ktorej ste svoju flexibilitu preukázali.

Neochota prevziať zodpovednosť

Mnoho dnešných absolventov má od pracovnej pozície nereálne očakávania, prípadne majú tendenciu preceniť svoje sily. Často predpokladajú, že po absolvovaní VŠ sú plne pripravení zastávať dôležité posty, viesť projekty, prípadne hneď riadiť tím podriadených. Takéto pozície však vyžadujú zrelosť, schopnosť prevziať zodpovednosť a niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia.

Nereálne mzdové požiadavky

Táto oblasť má pri pracovnom pohovore svoj čas. Nepokazte si svoj výkon napríklad príliš skorým vyjednávaním o peniazoch. Taktiež pozor na nereálne mzdová očakávania. Vždy si zistite, na akej priemernej hodnote sa na trhu pohybuje odmena za pozíciu, o ktorú sa uchádzate. Vždy potom môžete svoju požiadavku znížiť, prípadne zvýšiť v závislosti od budúceho zamestnávateľa. Dá sa predpokladať, že globálna spoločnosť bude ponúkať vyššiu mzdu než malá lokálna firma.

Ďalšie chyby:

  • Časté striedanie zamestnávateľov
  • Prílišná nevšímavosť, neosobný prístup
  • Absencia dobre spracovaného internetového profilu
  • Tendencia ohovárať svojich predchádzajúcich zamestnávateľov
  • Absencia dlhodobých osobných / kariérnych cieľov
  • Neschopnosť ukázať nadšenie, entuziazmus
  • Zápach dymu, či iné nevábne pachy

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Univerzita Pohovor Študenti Hľadanie práce
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, jobs
 
Staršie správy
Staršie správy