V akej práci sú ľudia najšťastnejší? Najlepšie sú na tom hasiči

Zdroj: hasič, požiarnik, hasičské auto

K šťastnému životu patrí aj pohodová práca. Trávime v nej príliš veľa času na to, aby predstavovala len nudu alebo stres. Pripravili sme pre vás zoznam povolaní, v ktorých sú ľudia najšťastnejší. Je medzi nimi aj to vaše?

Na správnom výbere zamestnania skutočne záleží. Zmysluplná práca nám zabezpečuje šťastnejší život. A reč nie je len o výške platu. Možno sa budete čudovať, ale rebríčkom najspokojnejších zamestnancov nevládnu advokáti ani riaditelia veľkých firiem. Naopak. Jasne vyhrávajú "pomáhajúce" profesie. Dôležitá však podľa odborníkov nie je len pozícia sama o sebe, ale aj dobrý tím, príjemné prostredie alebo fajn šéf.

Atmosféra a vzťahy na pracovisku sú veľmi dôležité. Že ste v príjemnom tíme ľudí môže kompenzovať fakt, že je vaša práca náročná alebo nudná. Ak je však človek v práci dlhodobo nespokojný, môže ho to psychicky ničiť. Zlá psychika má potom vplyv na telo, takže tešiť sa do práce je pre zdravý život pomerne dôležité. Tak kto sú tí šťastní zamestnanci?

Tí, ktorí v nej vidia zmysel

Hoci hasiči pracujú na smeny a sú často veľmi unavení, ich práca, v ktorej mnohokrát zachraňujú ľudské životy, im prináša pocit naplnenia a v štatistikách porovnávajúcich spokojnosť v zamestnaní sa opakovane umiestňujú na popredných priečkach. Tiež psychológovia dokážu človeka doslova zachrániť, aj keď úplne iným spôsobom. Možnosť pomáhať druhým je pre nich veľmi naplňujúca. Títo ľudia sa cítia byť potrební, vedia, že ich zamestnanie má hlbší zmysel. Podobne sú na tom aj špeciálni pedagógovia alebo vysokoškolskí profesori.

Tí, ktorí sa cítia dôležití

Medzi šťastných zamestnancov patria prekvapivo aj rôzni vysoko postavení úradníci, finanční poradcovia a ľudia na organizačných pozíciách. Pravdepodobne je to kvôli ich moci aj pocitu dôležitosti a v neposlednom rade tiež finančnému ohodnoteniu. Sekretárky sú zvyčajne so svojím zamestnaním spokojné predovšetkým kvôli istote v zamestnaní, pocitu, že sú potrebné a rôznorodosti tohto povolania. Práca snov je však pre každého iná.

Tí, ktorí pomáhajú

Tiež zdravotníctvo patrí medzi pomerne spokojné odbory. Je však potrebné brať do úvahy, že iné podmienky majú zamestnanci nemocníc a iné zamestnanci v súkromnom sektore. Napriek tomu je pre väčšinu z nich liečenie a pomáhanie ľuďom veľmi naplňujúce. A to napriek tomu, že sú vystavení veľkému stresu aj sklamaniu z neúspechu. Smeny v nemocniciach sú vyčerpávajúce a zamestnanci bývajú dosť často nedocenení, čo je na druhej strane frustrujúce. Práve v zdravotníctve ľudia zažívajú najčastejšie syndróm vyhorenia.

Tí, ktorí nesedia v kancelárii

Medzi spokojných sa radia aj poľnohospodári a remeselníci, po ktorých je stále väčší popyt. Sú potrební a robia to, čo ich baví. U poľnohospodárov to prieskumníci vysvetľujú kontaktom so zvieratami a prírodou, ktorá upokojuje. Navyše pracujú fyzicky a pohyb navodzuje lepšiu náladu i zdravie. Ak si odmyslíme vyššie riziko vzniku pracovných úrazov, potom je z dlhodobého hľadiska zamestnanie spojené s pohybom určite zdravšie.

Najhoršie sú na tom šéfovia

Naopak najmenej ľudí spokojných so svojou prácou nájdeme medzi tými, ktorí zastávajú vedúce pozície, medzi manažérmi a riaditeľmi. Sú najmenej obľúbení, majú veľkú zodpovednosť a zažívajú neustály stres. Všeobecne najhoršie sa vraj cítia IT riaditelia, šéfovia marketingu alebo vývojári na vyšších pozíciách.

Podľa odborníkov sú nespokojní aj tí, ktorí niečo robia len kvôli tlaku svojho okolia. Ťažkosti môžu mať najmä ľudia, ktorí robia prácu, ktorú si nevybrali. Pracujú v odbore, ktorý si napríklad priali ich rodičia. Niekto potom v priebehu života dospeje k tomu, že by ho bavilo niečo iné, ale urobiť zmenu nie je ľahké. Iný vníma prácu len ako prostriedok obživy a je nútený prijať aj tú, ktorá mu nevyhovuje. To sa samozrejme podpisuje na celkovej životnej spokojnosti. Vhodná práca je jedným z najdôležitejších faktorov spokojného života.

A ako spoznáte, že ste v práci na správnom mieste? Niekto je predurčený pre kreatívne odbory, niekto má rád štruktúru a poriadok. Na to, aby ste vedeli, do akej práce patríte, musíte hlavne dobre poznať sami seba.

Ak ste pripravený meniť prácu, pomôže vám portál Kariéra.sk, na ktorom nájdete stovky zaujímavých pracovných ponúk. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK. Budete tak informovaný o voľných pracovných ponukách. Do tejto skupiny sú pravidelne pridávané nové pracovné pozície.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Šťastie Povolanie Duševné zdravie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, happierhuman

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy