Máte v životopise medzery? Poradíme vám, ako ich vysvetliť

Píšete si životopis a zisťujete, že v ňom máte časové medzery. Nie je to nič neobvyklé, veľa ľudí sa ocitne v situácii, keď nechodí do práce. Či už za to môžu napríklad rodičovské povinnosti, cesta do zahraničia, cesta za vzdelaním alebo pandémia. Dôležité je vedieť túto medzeru správne vysvetliť na pracovnom pohovore.

Pri vysvetľovaní pracovnej prestávky je dobré nezachádzať do zbytočných podrobností. Určite si však nevymýšľajte. Len buďte úprimný a stručný. Neospravedlňujte sa, skôr sa zamerajte na aspekty, ktoré vám u nového zamestnávateľa môžu pomôcť. Napríklad, že ste pauzu využili na vzdelávanie a zdokonaľovanie sa.

Materská dovolenka

Dôvodov na pracovnú prestávku môže byť veľa. Jedným z najčastejších je starostlivosť o malé deti. Tam v podstate nie je až tak čo vysvetľovať, skôr sa zamerajte na to, prečo sa teraz chystáte do práce, čo je najväčšou motiváciou a prečo je práve pre vás daná pozícia vhodná.

Zdravotné problémy

Ďalším z dôvodov môže byť aj dlhodobá choroba. Nikomu nehovorte o detailoch vášho ochorenia, ak to samozrejme neobmedzuje vašu práceschopnosť. V tomto prípade môžete priblížiť, ako ste trávili svoj voľný čas, či ste sa niečo naučili a či sledujete vývoj a trendy vo vašom odbore. Dokážte, že vaše zdravotné komplikácie už sú vyriešené a vy ste schopný vrátiť sa do práce.

Starostlivosť o rodinu

Niekedy musíte v práci skončiť, pretože vašu starostlivosť vyžadujú tí najbližší. Opäť nikoho nemusí zaujímať, kto bol v ťažkostiach a o koho ste sa museli starať. Stačí zdôrazniť, že je tento problém už vyriešený, že sa o blízkeho človeka stará niekto iný a vy sa môžete zaradiť späť do pracovného života.

Prepúšťanie

Prepustili vás v súvislosti s pandémiou a nepodarilo sa vám hneď nájsť novú prácu. Tu je vhodné vysvetliť, prečo sa vo vašej spoločnosti prepúšťalo. Potom uveďte niekoľko príkladov vašich úspechov alebo silného pracovného nasadenia. Môžete uviesť aj to, ako ste sa snažil zdokonaľovať vo voľnom čase.

Cestovanie

Dnes veľa mladých ľudí túži po cestovaní. Prerušenie pracovného procesu z týchto dôvodov nie je nič neobvyklé. V tomto prípade vysvetlite dôvody, prečo ste sa vydali do sveta, či už je to zdokonalenie v cudzom jazyku, poznávanie cudzích kultúr alebo získavanie životného nadhľadu. Potom je dobré povedať, prečo ste sa rozhodli vrátiť do pracovného sveta.

Štúdium

Pauza na štúdium. Vysvetlite, prečo ste sa rozhodli vrátiť k vzdelávaniu - uveďte konkrétne zručnosti, ktoré ste si chceli osvojiť alebo kvalifikáciu, ktorú ste chceli získať. Potom vypichnite, k čomu by vám novo nadobudnuté vedomosti mohli slúžiť v budúcej práci.

Určite sa za medzery vo vašom životopise nemusíte hanbiť. Neskrývajte ich, len ich zmysluplne a stručne vysvetlite.

Pri hľadaní nového zamestnania vám pomôže portál Kariéra.sk, na ktorom nájdete stovky zaujímavých pracovných ponúk. Taktiež sa môžete pridať do
 Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK. Budete tak pravidelne informovaný o voľných pracovných ponukách. Do tejto skupiny sú pravidelne pridávané nové pracovné pozície.

Viac o téme: Práca Pandémia Životopis Cv Pracovný pohovor
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, careersidekick

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy