5 kariérnych tipov: Takto sa zmení hľadanie práce v roku 2021

Minulý rok mimoriadne neobvyklý. Mnohí už určite túžia nechať rok 2020 za sebou. Pandémia koronavírusu si vybrala daň vo všetkých aspektoch nášho života – vrátane spôsobu, akým vykonávame prácu a toho, ako dnes hľadanie práce vyzerá.

Aj keď začíname "vidieť svetlo na konci tunela", stále existuje veľa premenných, ktoré by mohli mať vplyv na ekonomiku. Zdá sa teda, že prvé mesiace roku 2021 budú neisté. A pravdepodobne budeme ešte nejakú dobu pociťovať dôsledky roku 2020. Ak ste jedným z mnohých ľudí, ktorí v súčasnosti hľadajú nové zamestnanie, v tomto článku sa dočítate všetko, čo by ste mali vedieť.

História sa nemusí opakovať

V minulých rokoch sme zvyčajne zaznamenali nábor pracovníkov na začiatku nového roka a opäť na jeseň, zatiaľ čo letné a sviatočné obdobia neboli také silné. Nemusí to ale tak byť aj v roku 2021.

„Niektoré odvetvia, ktoré neboli natoľko zasiahnuté pandémiou, môžu stále zažívať podobné trendy ako v minulých rokoch, ale na začiatku roka by sme mali očakávať klesajúci trend v odvetviach, ktoré sa nemohli obmedzeniam prispôsobiť,“ hovorí Charlette Beasley, analytička spoločnosti Fit Small Business, digitálneho zdroja pre majiteľov malých firiem. Na druhej strane sa však dá očakávať, že sa v druhom alebo treťom štvrťroku nábor opäť naštartuje v dôsledku široko dostupnej vakcíny a menej výrazných obmedzení v cestovaní a stravovaní.

Ako sa prispôsobiť?

Sledujte trendy

Na pomalšom trhu platí, že čím viac viete, tým lepšie. Ak chcete zostať v obraze, sledujte novinky a weby, ktoré sa venujú kariérnym radám, sledujte spoločnosti, ktoré vás zaujímajú a venujte pozornosť pracovným pozíciám, ktoré sú v trende. Ak si nie ste istý, kde začať, obráťte sa na ľudí, ktorí sa pohybujú vo vašom odvetví.

Prispôsobte svoje hľadanie práce

„Možno budete musieť zvážiť prihlášku na pozíciu, o ktorej by ste v minulosti neuvažovali,“ hovorí Beasley. To by mohlo znamenať odbočenie do nového odvetvia, zamestnanie na voľnej nohe alebo hľadanie kreatívnych spôsobov, ako využiť svoje zručnosti.

Zostaňte v kontakte

„Uchádzači o zamestnanie si niekedy myslia, že keď sa nábor spomalí, môžu spomaliť tiež. Ale to je vlastne ten pravý čas na to, aby sa spojili s ľuďmi z ich odvetvia a povedali im, že sú vďační za akékoľvek rady, informácie alebo im dali vedieť, ako sú na tom pri hľadaní zamestnania,“ tvrdí Beasly. Je dôležité udržiavať kontakty, aby ste ich mohli využiť, keď sa budú opäť prijímať noví zamestnanci.

Dočasné práce a práce na dohodu budú na vzostupe

„V čase neistej ekonomiky sa firmy často spoliehajú skôr na dočasných alebo projektových pracovníkov,“ hovorí de la Cruz, regionálna viceprezidentka spoločnosti Robert Half Technology, poradenskej spoločnosti v oblasti ľudských zdrojov. „Môžu byť pri prijímaní do zamestnania opatrní, zároveň však nechcú mať nedostatočný počet zamestnancov na prácu, ktorá musí byť vykonaná.“ To znamená, že pravdepodobne uvidíte viac pracovných ponúk, ktoré spadajú do kategórie dočasných pracovných miest a zmlúv na určitú dobu. A hoci pre niekoho môže byť sloboda a rozmanitosť, ktorú ponúka dočasná práca, veľmi zaujímavá, takýto typ úväzku prináša viac neistoty, čo môže spôsobiť úzkosť.

Dočasná práca má svoje klady aj zápory. Na jednej strane môže pôsobiť skľučujúco, ak jediné zamestnanie, ktoré sa vám podarí nájsť, nezaručuje dlhodobú prácu a s ňou spojený dlhodobý príjem. Na druhej strane existuje šanca, že sa v budúcnosti môže zmeniť na niečo trvalejšie. Navyše, „freelancing“ môže byť skvelým spôsobom, ako posilniť svoje zručnosti, vytvoriť skvelý životopis alebo preraziť v novom odbore.

Ako sa prispôsobiť?

Využite výhody dočasnej práce

Dočasná práca môže byť vhodným krátkodobým riešením. Môže to byť skvelý spôsob, ako preklenúť priepasť vo svojom životopise alebo získať nové zručnosti. „Pre tých, ktorí sa snažia zamestnať v novom zamestnaní alebo priemysle, je dočasná práca jedným z najlepších spôsobov, ako si zaplniť životopis,“ hovorí Bavol, CEO spoločnosti Integrity Staffing Solutions, firmy pre nábor a personálne zabezpečenie, ktorý poznamenal, že svoju kariéru zahájil ako dočasný zamestnanec. „Naučil som sa mnoho a dostal som sa do rôznych priemyselných odvetví.“

Buďte však realistický v tom, čo bude pre vás fungovať

Niektorí uchádzači o zamestnanie môžu prijať a vnímať dočasnú prácu ako dlhodobé riešenie, zatiaľ čo iní sa na ňu môžu pozerať ako na krátkodobý experiment alebo ju môžu využiť ako spôsob, ako si doplniť príjem, kým sa nenájde niečo stabilnejšie. Nech sú vaše okolnosti akékoľvek, urobte si prehľad o svojich financiách, aby ste zistili, čo by bolo pre vás vhodné.

Komunikujte svoje zámery

Spoločnosti prijímajú dočasných pracovníkov, pretože budúcnosť je v súčasnosti trochu neistá. To sa však zmení. „Spoločnosti dopĺňajú bežných zamestnancov o vysoko kvalifikovaných konzultantov alebo odborníkov na voľnej nohe, ktorí ponúkajú špecializované schopnosti a odborné znalosti. Tieto pozície sa často vedia zmeniť na dlhodobé pozície,“ upozorňuje de la Cruz. Takže ak je vaším cieľom stať sa plnohodnotným členom tímu, určite o tom informujte svojho dočasného zamestnávateľa.

Nábor sa bude aj naďalej viac a viac automatizovať

Firmy sa čoraz viac obracajú na automatizované systémy, ktoré im pomáhajú zvládnuť prílev životopisov. Uchádzači o zamestnanie môžu tiež očakávať, že v procese prijímacích pohovorov uvidia väčšiu automatizáciu. „Spoločnosti čoraz častejšie využívajú vopred zaznamenané telefonické pohovory a videopohovory,“ hovorí Bavol. „Niektorí dokonca vyvíjajú umelú inteligenciu, aby tieto rozhovory skontrolovali, identifikovali kľúčové slová a sledovali mimiku.“ Táto technológia je ešte v počiatočnom štádiu, ale už prichádza.

Niektoré z týchto nových technológií tiež skenujú motivačné listy a dokonca aj četové konverzácie, aby rozpoznali relevantné kľúčové slová a pomocou nich určujú, či sa kandidát hodí na prácu, o ktorú sa uchádza. Čo znamená, že prispôsobenie materiálov pozíciám, na ktoré sa hlásite, bude dôležitejšie ako kedykoľvek predtým.

Ako sa prispôsobiť?

Prispôsobte si životopis

Zmyslom vášho CV je získať dostatočný záujem personálneho manažéra, aby urobil ďalší krok a naplánoval s vami úvodnú schôdzku. Najjednoduchší spôsob, ako to urobiť, je použiť svoj životopis na vysvetlenie, prečo sa skvele hodíte na rolu, o ktorú sa uchádzate. Preto je také dôležité prispôsobiť životopis konkrétnej pozícii.

Využite automatizáciu vo svoj prospech.

Ak narazíte na automatizovaný pohovor, je pravdepodobné, že vám budú kladené bežné otázky typu: „Povedzte mi niečo o sebe?“ „Ako ste sa o tejto príležitosti dozvedeli?“ alebo „Prečo by ste sa na túto pozíciu hodili?“ Na tieto druhy otázok sa teda môžete pripraviť vopred.

Nezabudnite pridať ľudský dotyk

„Po pohovore sa nebojte ozvať,“ hovorí Bavol. Odporúča, ak je to možné, kontaktovať manažéra pre nábor alebo ľudí, ktorí pracujú v spoločnosti, v ktorej ste sa uchádzali o prácu.

Konkurencia bude väčšia

S nárastom nezamestnanosti sa logicky zvýši aj počet uchádzačov. To znamená, že o rovnaké miesto sa teraz uchádza viac ľudí. To vám môže sťažiť odlíšenie sa od davu. Môže to tiež znamenať, že by ste sa mohli uchádzať o prácu dlhšie.

Ako sa prispôsobiť?

Vyšperkujte si životopis, motivačný list a profil na LinkedIn

Na konkurenčnom trhu práce bude investovanie času do zdokonalenia životopisu, motivačného listu a profilu LinkedIn dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Mali by ste sa tiež ubezpečiť, že vaše účty na sociálnych sieťach vás pred zamestnávateľmi nezahanbia, a aktualizovať svoje portfólio alebo osobný web.

Buďte strategický

 „Neposielajte životopis všade,“ hovorí Bavol. „Vyberajte správne pracovné ponuky pre vás a potom dolaďte svoj životopis pre konkrétne pracovné miesto. Je lepšie podať niekoľko premyslene ušitých a vysoko kvalitných žiadostí, ako sa uchádzať o každú jednu pozíciu.

Popremýšľajte nad kreatívnymi spôsobmi, ako vyniknúť

Môžete sa naučiť novú zručnosť? Publikovať vlastné články? Vytvoriť pôsobivý alebo jedinečný osobný web? „Ak si chcete vylepšiť svoje schopnosti alebo si vybudovať životopis, zvážte prácu na voľnej nohe alebo pro-bono projekt, ak si to môžete dovoliť. Zamestnávatelia oceňujú kandidátov, ktorí sa snažia držať krok s priemyslom,“ hovorí Bavol.

Zvážte zvyšovanie kvalifikácie

Snažte sa, aby vaše schopnosti nezaostávali, pretože sa veci budú neustále meniť. Existuje obrovské množstvo webov, ktoré ponúkajú bezplatné alebo cenovo dostupné online kurzy pre uchádzačov o zamestnanie, ktorí chcú zlepšovať staré alebo pridávať nové zručnosti do svojich životopisov.

Buďte trpezlivý a flexibilný

 „Uchádzači o zamestnanie by mali ísť na trh práce do roku 2021 s otvorenou mysľou,“ hovorí Beasley. „Musia byť flexibilní a zabezpečiť, aby to odrážal ich životopis.“ To môže znamenať, že musíte mať viac verzií vášho životopisu (jeden pre každú pozíciu alebo odvetvie, na ktoré sa hlásite), alebo že pristúpite na dočasnú prácu, kým nenájdete tú správnu príležitosť.

Cvičte starostlivosť o seba

Aj za normálnych okolností môže byť hľadanie novej práce neskutočne náročné. Nezabudnite si vyhradiť čas na starostlivosť o seba. Vyhraďte si čas na hľadanie a užívajte si jednoduché veci, ako napríklad prechádzku, pečenie alebo konverzácie s priateľmi a členmi rodiny, ktorí vás vždy napĺňajú energiou.

Uplynulý rok bol rokom prekvapení a rok 2021 bude pravdepodobne aj naďalej tak trochu horskou dráhou. Existuje však dôvod na nádej. „Vidíme veľký optimizmus pri prijímaní zamestnancov,“ hovorí de la Cruz. "Bol to ťažký rok, ale na trhu je veľa svetlých miest a v novom roku sa je na čo tešiť."

Pri hľadaní nového zamestnania vám pomôže portál Kariéra.sk, na ktorom nájdete stovky zaujímavých pracovných ponúk. Taktiež sa môžete pridať do
 Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK. Budete tak pravidelne informovaný o voľných pracovných ponukách. Do tejto skupiny sú pravidelne pridávané nové pracovné pozície.

Viac o téme: 2021 Budúcnosť Práca Zamestnanie Trh práce Pandémia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, themuse

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy