Bankári, traste sa: Švédska banka prepustí 6-tisíc ľudí, ich prácu dá robotom

Zdroj: Getty Images

Najväčšia švédska banka Nordea Bank vo veľkom nahrádza ľudský personál robotmi. Jej cieľom je totiž výrazne znížiť náklady. Zaujímavé je, že takejto automatizácii sa nebránia ani ostatné švédske banky. Bude tento trend pokračovať aj v iných krajinách?

Nordea Bank je priekopníkom automatizácie vo svete financií. Šéf banky, Casper von Koskull, tvrdí, že v oblasti bankovníctva a financií bude o 10 rokov pracovať o polovicu menej ľudí ako dnes. Nordea Bank plánuje prepustiť až šesť tisíc ľudí. Podľa von Koskulla je to jediná cesta, ako zostať v budúcnosti konkurencieschopný. Automaty a roboti, ktorí nahradia ľudí, prevezmú všetko od správy majetku až po telefonické hovory s malými klientmi.

Nordea Bank však nie je jedinou, aj ostatné banky sa obzerajú po možnosti nahradiť ľudí robotmi. Podľa nich je využívanie technológií kľúčové, každá z nich má však iné predstavy o tom, ako by mala automatizácia prebiehať. Kým niektoré banky začali hľadať špecialistov na nové technológie a počítačových vedcov, riaditeľ veľkej švédskej banky – SEB AB, Johan Torgeby údajne povedal, že všetko, čo môže byť zautomatizované, bude zautomatizované.


Prečítajte si tiež: Tieto pozície budú existovať aj o 20 rokov: Pripravte sa na budúcnosť


Šéf Svenska Handelsbanken Anders Bouvin zasa pripustil, že vďaka digitálny technológiám sa fungovanie banky zefektívni, hoci predtým boli voči zavádzaniu robotov skeptickí. Detaily chce banka zverejniť až na konci tretieho kvartálu. Švédske médiá však už špekulujú, že robotizácia by mohla pripraviť o prácu zhruba 2-tisíc ľudí.

O väčší stupeň digitalizácie banky sa od svojho nástupu v roku 2016 snaží aj šéfka Swedbank Birgitte Bonnesenová. V banke už takmer dva roky funguje zvláštna digitálna sekcia a snaží sa napríklad o automatizáciu služieb spojených s poskytovaním hypoték.

Nordea Bank, ktorá je dôležitou bankou v škandinávskom regióne, zaznamenala za druhý štvrťrok pokles nákladov o 11%, v porovnaní s minulým rokom. Zo štyroch hlavných švédskych bánk zas dosiahla najrýchlejší rast – jej zisky sa zvýšili o 31%. Vďaka tomu sa stala najúspešnejšou bankou v rámci celého Švédska. Čo sa týka škrtov, počet zamestnancov tu klesol o 8% (zhruba 2 500 ľudí) na počet 29 300.

Experiment švédskej banky motivuje ostatné regionálne banky rýchlejšie pristúpiť k automatizácii a začať sa spoliehať čo najviac na robotov. Ak sa ukáže, že toto rozhodnutie zaručí dlhodobý úspech, poslúži ako vzorka na porovonanie vo finančnom odvetví.

Viac o téme: Banka Roboti Švédsko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: idnes; bloomberg; technlogyreview; Text: jm; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy