Ako si udržať zamestnancov vo firme: Vďaka tomuto nepomyslia na výpoveď

Zdroj: Getty Images

Zamestnanecké benefity sú nevyhnutnou súčasťou úspešného zamestnávateľa. Bez slušného balíka benefitov je len málo pravdepodobné, že spoločnosť dokáže prilákať a udržať tie najlepšie talenty. Aj na základe toho, čo spoločnosť ponúka svojim zamestnancom (okrem platu a základných, nevyhnutných náležitostí potrebných k práci), sa kandidát rozhoduje, či prijať ponuku danej firmy. Myslíte si, že zamestnancom ide len o platy? Nie je to celkom tak. Pozrite sa, čo požadujú, aby boli v práci spokojní.

Prieskum spoločnosti Glassdoor z roku 2015 zistil, že pre mnohých zamestnancov sú benefity ponúkané firmou oveľa dôležitejšie než zvýšenie platu. Spomínaný prieskum zistil, že 79% respondentov by uprednostnilo nové alebo dodatočné benefity pred zvýšením mzdy. Samozrejme, plat je dôležitý pre značnú časť ľudí. Pre mnohých jednotlivcov je to ten najdôležitejší faktor. Napriek tomu oveľa viac (asi každý štvrtý človek z piatich, ako tvrdí prieskum), benefity ponúkané spoločnosťou majú najvyššiu prioritu.

Ktoré benefity sú pre zamestnancov najcennejšie?

Personálna spoločnosť Accountemps vydala štúdiu týkajúcu sa 2 700 pracovníkov zo Spojených štátov. V tomto prieskume mali účastníci zoradiť zamestnanecké výhody (okrem platu) podľa dôležitosti. Pozrite sa, ako to dopadlo.

  1. Viac voľna (26% respondentov)
    Možno sa to nezdá, ale viac voľna alebo dovolenky je výhodou nielen pre zamestnancov, ale aj pre samotných zamestnávateľov. Zamestnanci si lepšie oddýchnu, môžu načerpať viac síl, zvýši sa ich kreativita, angažovanosť, spokojnosť a dokonca aj produktivita. Existuje totiž silné prepojenie medzi dostatkom voľného času a pozitívnym myslením. Vedeli ste, že pozitívne myslenie zvyšuje produktivitu o 31% a taktiež zvyšuje tržby? O rovných 37%. To už stojí za zváženie, však?
  2. Firemná kultúra/pracovné prostredie (24% respondentov)
    Kultúra vašej spoločnosti je všetko. Ukazuje, čo vaša organizácia robí a ako to robí. Vytvorenie pozitívneho pracovného prostredia, v ktorom zamestnancom nechýba podpora, je nevyhnutné pre úspešné podnikanie.
  3. Kariérny postup (21% respondentov)
    Žiaden zamestnanec nechce pracovať v práci, ktorá nemá budúcnosť, kde nevidí šance ďalšieho postupu. Prieskum dokázal, ako veľmi je dôležitý kariérny postup pre zamestnancov. Takmer tretina respondentov (29%) uviedla ako hlavný dôvod, pre ktorý by zmenili zamestnávateľa, práve neumožnenie kariérneho postupu.
  4. Práca z domu (11% respondentov)
    Práca z domu je výhoda, ktorá ponúka výhody aj samotnej firme. Aj napriek tomu ju ponúka iba asi 30% spoločností. Až 70% zamestnávateľov, ktorí túto výhodu neposkytujú, sa však sami ukracujú: mohli podnikať ekologickejšie, ľahšie hľadať nových zamestnancov (práca z domu je totiž obľúbený a silný benefit), mohli mať zdravších zamestnancov a vyššiu produktivitu.
  5. Profesijný rozvoj (9% respondentov)
    ​Profesijný rozvoj bol podľa prieskumu piatym najžiadanejším benefitom. V štúdii MicroMentor z roku 2013 sa zistilo, že firmy, ktoré zabezpečili svojím zamestnancom mentoring, školenia a dbali o ich profesijný rast, zvýšili svoje výnosy až o 83%, zatiaľ čo podniky neponúkajúce ďalšie vzdelávanie zvýšili svoje výnosy len o 16%.

Aké benefity ponúka váš zamestnávateľ?

Viac o téme: Firmy Firemné benefity
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: theolsongroup.com; Text: jm; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy