Tieto pozície budú existovať aj o 20 rokov: Pripravte sa na budúcnosť

Zdroj: Getty Images

Obávate sa nástupu robotov a automatizácie? Často sa zvykne strašiť, že precízne a neomylné stroje oberú ľudstvo o zdroj obživy. To je však pravdou iba čiastočne. Pracovné miesta úplne nezmiznú, ľudia jednoducho budú určení na inú prácu. Faktom však zostáva, že im pravdepodobne budú chýbať potrebné zručnosti a to spôsobí, že ostanú bez práce.

Najnovšie správy a informácie pravidelne varujú, že automatizačná apokalypsa je blízko. V januári 2017 štúdia spoločnosti McKinsey & Company zistila, že asi 30% úloh v 60% zamestnaní môže byť automatizovaných. V minulom roku hlavný ekonóm Bank of England (centrálnej banky Spojeného kráľovstva) uviedol, že roboty môžu prevziať 80 miliónov pracovných miest v Spojených štátoch a 15 miliónov pracovných miest vo Veľkej Británii.

V súvislosti  s touto témou sa v roku 2013 na Oxfordskej univerzite realizovala štúdia The Future of Employment (Budúcnosť zamestnanosti). V nej sa skúmalo 720 bežných povolaní a zistilo sa, že niektorým profesiám hrozí výrazne väčšie riziko, že budú nahradené robotmi. Medzi ne napríklad patrí povolanie telemarketéra, daňového úradníka či športového rozhodcu. Oproti nim oveľa lepšie dopadli napríklad psychológovia, zubári či lekári.

Kým v minulosti industriálna revolúcia spôsobila, že o prácu prišli predovšetkým manuálne pracujúci, pretože ich nahradili výkonné stroje, v dnešných časoch a blízkej budúcnosti čelíme revolúcii technologickej. O automatizácii hovorí Jerry Kaplan, akademik zo Stanfordskej univerzity, že je slepá. Slepá voči farbe vášho goliera. Nezáleží jej na tom, či ste robotník, finančný poradca alebo profesionálne hráte na flaute: automatizácia sa týka aj vás.

 

Ktoré profesie sú najviac ohrozené?

Martin Ford, futurista a autor knihy Vzostup robotov: Technológia a hrozba nezamestnanosti budúcnosti, vysvetľuje, že pracovné miesta, ktoré sú najviac ohrozené, sú tie, ktoré "sú rutinné, opakujúce sa a predvídateľné".

Medzi rutinné povolania patrí napríklad telemarketér. Toto zamestnanie má, podľa štúdie týkajúcej sa budúcnosti zamestnanosti, až 99% pravdepodobnosť, že budú nahradené „robotom“. Možno ste už tiež zachytili informácie o tom, ako sa čoraz viac objavujú otravné hovory, ktoré „riadia“ roboty. Aj preto je veľmi pravdepodobné, že v budúcnosti už ľudia na tejto pozícii nebudú potrební – všetko zvládne automat.

Najviac ohrozené pozície nástupom automatizácie

  1. Telemarketér                                                                99%
  2. Opravár hodín                                                              99%
  3. Úverový špecialista                                                      98%
  4. Pokladník                                                                      97%
  5. Taxikár                                                                          89% 
  6. Kuchár vo fast-foode                                                     81%

Celý zoznam naviac ohrozených pozícií si môžete pozrieť tu.

 

Ktorí zamestnanci si môžu vydýchnuť?

Ford tvrdí, že iba niektoré pozície budú ochránené od nahradenia robotmi. Rozdeľuje ich do troch oblastí. Prvou je kreatívne prostredie. Ak ste teda umelcom, vedcom alebo vyvíjate nový biznis plán, môžete si vydýchnuť. Druhou oblasťou je práca, ktorá spočíva v budovaní vzťahov s ľuďmi. Sú to napríklad zdravotné sestry či obchodníci, ktorí nadväzujú a udržiavajú vzťahy s klientmi. Do tretej oblasti patria zamestnania, v ktorých sú bežné rôzne mimoriadne situácie. Napríklad ak ste inštalatér a zavolajú vás k súrnemu a vážnemu prípadu.

Najmenej ohrozené pracovné pozície nástupom automatizácie

  1. Pracovníci v zdravotníctve a sociálni pracovníci             0,3%
  2. Pracovný psychológ                                                        0,35%
  3. Dietológ, výživový poradca                                             0,39%
  4. Lekár a chirrug                                                                0,42%
  5. Kňaz                                                                                0,81%
  6. Farmaceut                                                                       1,2%

Celý zoznam najmenej ohrozených pozícií si môžete pozrieť tu.

A ako vidia odborníci budúcnosť? Podľa nich bude nasledujúce obdobie rokmi nie nezamestnanosti, ale preradenia. Na druhej strane sú však veľmi opatrní a tvrdia, že nikto si nemôže sebavedome myslieť, že si vybuduje dlhodobú kariéru a že to, ako sa mu darí dnes, bude bežné aj o pár rokov neskôr. A hoci sú dnes roboty zamerané primárne na prácu, nie na myslenie, objavujú sa už aj také, ktoré vedia skomponovať hudbu či hrať na hudobný nástroj.Istý si teda nemôže byť naozaj nikto.

Viac o téme: Povolania budúcnosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: theguardian; Text: es; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy